30 sep. 2010

"Ingen kompromiss!"

Under veckan har vi varit på Territoriellt ledarråd på Smålandsgården i Örserum. Gästföreläsare var Rosalie och Brian Peddle från Kanada. De tjänstgör för närvarande i England. Deras tema var "Ledare som formar nuet och påverkar morgondagen".

Rosalie talade om fem ledarskapsprinciper med utgångspunkt i Mose liv. Här kommer de fem ledarskapsprinciperna:

1/ Kallelse och förbund
Var övertygad om din kallelse och fullfölj din tjänst (1 Tim 4:5b). Bevara ditt förbund levande: "Om ni lyssnar till mig och håller mitt förbund skall ni vara min dyrbara egendom framför alla andra folk - ty hela jorden är min - och ni skall vara ett rike av präster och ett heligt folk som tillhör mig." (2 Mos 19:5-6)

2/ Ingen kompromiss
Farao försökte att få Mose att kompromissa men Mose svarade "inte en klöv skall lämnas kvar" (2 Mos 10:26). Kompromissande är det redskap djävulen använder för att sätta vårt ledarskap på prov.

3/ Samarbeta med andra
Mose fick lära sig att delegera. Han lärde sig värdet av ett team som tjänar tillsammans. 2 Mos 18.

4/Mod och förmåga till återhämtning
En del av Mose tesstamente till sina efterföljare var att de skulle vara starka och modiga (2 Mos 14:13-14). Människor kommer att säga otrevliga saker om oss eller sprida rykten och ofta kan vi inte försvara oss och berätta sanningen. Vi måste våga ta risker - Det är inte en risk om du utesluter möjligheten till förlust. Mod är att vara beredd att lägga band på sin fruktan och gå framåt.

5/ Fokusera på målet
Moses blev besviken och distraherad. Då gick han till Herren och kunde därefter gå tillbaka till folket med ny energi och målmedvetenhet. "Landet ligger framför er."

Inga kommentarer: