22 sep. 2010

rupebas morgonkoll - 22 september

Maktanspråk viktigare än välfärd för Hamas Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän
"Israel är ständigt utsatt för hård och ensidig kritik. Även bland Israels vänner väcks ibland misstanken att palestinska araber diskrimineras. Då är det viktigt att ta reda på fakta och inte fastna i den ensidiga kritik som riktas mot Israel.
Vi får inte glömma att i Jordanien och i Egypten, liksom i de "palestinska" områdena, Gaza och Västbanken, har inte en enda jude rätt att bosätta sig. De som ändå bosatt sig inom sådana områden, ses som inkräktare. Inom Israel är däremot araber välkomna att bo, arbeta och med judarna. Israel har därmed en växande arabisk befolkning, med representation i Knesset och lever därmed i Mellersta Österns enda fungerande demokrati." 


Missbruksproblematiken kopplat till bostadsfrågan
Per-Uno Åslund skriver i sin krönika om bostadssituationen för dem längst ned på samhällsstegen.
"Min krönika kommer att kretsa kring rätten till bostad. Vilka har det? Är ett hem till för alla? Ska alla få bo var de vill? Det finns vissa spelregler på den svenska bostadsmarknaden som alla har att följa. En del har inte möjlighet att följa dessa regler av en rad skäl. Att ha en bostad är en rättighet som borde vara en självklarhet för alla. Dessvärre är verkligheten en annan."

Inga kommentarer: