5 feb. 2011

Nordafrikakrisen i kristen press

Egypten Israel och Grannarna
Siewert Öholm i Världen idag - "Israel i stormens öga.
Arabvärldens revolution kom överraskande. I Tunisien kokade allt över och tyrannen flydde. I Egypten har vi inte sett slutet ännu, men nog vill vi glädjas med alla dem som nu vågar se en strimma av demokratiskt ljus och att förtryckets tid kan ha ett slut. Om inte facit blir att ett förtryck kommer att ersätta ett annat"


Demokrati i Mellanöstern?
Hemmets Vän - "Det är först när de religiösa och etniska minoriteternas fri- och rättigheter säkerställs i arabvärlden vi på allvar kan tala om demo­krati där. Nu kan vi bara hoppas på en fredlig förändring och att de islamistiska fundamentalisterna inte vrider tillbaka klockan. Under tiden får Israels lampa lysa i Mellanösterns politiska mörker."

Vad händer sedan i arabvärlden?
Mats Tunehag i Världen idag - "Diktaturer faller alltid förr eller senare. Arab­världen består av hel- och halvdiktaturer, där islam är en uttalad grund i grundlagar. Längtan efter frihet och mänsklig värdighet finns hos alla människor, oavsett ras, religion eller kön. Därför är det inget konstigt att det blir demonstrationer och revolter även i ofria muslimska länder. Det är vårt ansvar att stödja människor och rörelser som kämpar för mänskliga fri- och rättigheter.
Men störtande av en diktatur leder inte nödvändigtvis till demokrati och mänskliga rättigheter. Det lär oss både franska revolutionen för ett par hundra år sedan och den iranska revolutionen för några årtionden sedan."


15 kristna mördade i egyptisk stad

Dagen - "15 kristna har mördats utanför den egyptiska staden al-Minya, 24 mil söder om Kairo. Polisresurserna har varit koncentrerade till huvudstaden och därför har de kristna i al-Manya saknat stöd."

Folkets rop efter politisk frihet
Ulf Ekman i Världen idag - "Det som började i Tunisien fortsatte i Egypten. Kommer nu andra länder i Mellanöstern att uppleva liknande omvälvningar? Att vi står inför något unikt är det ingen fråga om. Frågan är hur långt det går. Jordanien var först ut med att möblera om i sin regering efter att Mubarak aviserat att han inte kommer att väljas om. En rad diktatoriska regimer darrar nu. Frågan är om folket i till exempel Syrien har kraft nog att göra vad man gjorde i Egypten"

Inga kommentarer: