29 aug. 2014

Tidig söndagsmorgon den 31 augusti

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen. Under veckan som gick var det samling för alla som jobbar på Frälsningsarméns Högkvarteret i Norge. Vi var lite mer än hundra personer samlade till en dag av gemenskap, information, andakt, en rundvandring i tio grupper med frågor uppsatta i träden att besvara. Rut svarade för andakten och förmedlade ett löfte från Guds ord om att ingenting är omöjligt för den som tror.

Under veckan som gick har det också varit inryckning för de nya kadetterna vid Frälsningsarméns Officersskola. De drygt tio nya kadetterna fyller nu Officersskolan tillsammans med de tio andraårskadetterna. Tjugo resursstarka människor som vill ge sig själva och alla sina resurser till heltidstjänst för Gud.

En av de nya kadetterna heter Linda och hon var elev på Jelöy Folkhögskola ett av de sista åren vi var lärare där. Linda var en av de många eleverna som blev frälsta och invigda till frälsningssoldater. Det var skolåret 1987-88. Det är 27 år sedan.

Under de tjugo åren har vi haft sporadisk kontakt med Linda. Efter att vi flyttat till Stockholm fick vi höra att Linda fanns i staden. Vi tog kontakt med Linda och hon blev anställd hos oss på Lännerstahemmet där vi då bodde och arbetade.

På bilden kan du se Rut omgivna av två köksassistenster. Till vänster på bilden ser du Linda. Och vem är det till höger på bilden om inte Liv Bente. Och nu bor de alla tre i Moss.

Det här var nog omkring år 1993. Så småningom slutade Linda hos oss och flyttade hem till Norge.

Då vi några år senare, 1997, hade en elva-dagars förkunnarresa i Nord-Norge, mötte vi åter Linda i Kirkenes. Jag vill att du ska förstå hur långt borta Kirkenes är: Om man befinner sig i Oslo har man närmare till Rom än till Kirkenes. Kirkenes ligger dessutom långt öster om Helsingfors i Finland. Se efter själv på en karta om du tror att jag överdriver. Däruppe mötte vi Linda och hon tog oss med på en biltur till den Sovjetiska gränsen där närmaste stad är Murmansk.

På bilden till höger ser du Linda och Rut vid den sovjetiska gränsen.

Sedan hade vi inte kontakt med Linda på många år. 2013 fick Rut ett mejl från Linda där hon frågade hur man skulle bära sig åt för att bli officer i Frälsningsarmén.

Ungefär 25 år efter det att Linda blev frälst och frälsningssoldat på Jelöy, kommer hon nu tillbaka till Jelöy som första-årskadett. Ja, förunderliga äro Herrens vägar.

Men nu är det söndag och jag önskar dig en välsignad vilodag och efterföljande vecka.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: