15 okt. 2014

Snålblåst över Baltikum

Tillbaka i Lettland igen. Ett Lettland som var vårt hemland mellan 2009 och 2012. I Lettland var då 30% av befolkningen rysktalande och i Riga 50%.

Vi hörde tonbångarna redan då. Många sa att man längtrade tillbaka till sovjettiden. Då fanns det inte arbetslöhet eller bostadslöshet. Det verkar som man nästan glömt bort de långa köerna i tillståndet av "matlöshet". Man kanske också glömt bort maktlösheten då hundratusentals balter deporterades till Sibirien för att aldrig återvända.

I Lettland finns det, i likhet med Ukraina, områden som huvudsakligen befolkas av ryssar. I sydöstra Lettland talas det bara ryska, även om det enda officiella språket är lettiska.

Putin kommern inte att sända in trupper i förstaläget. Han kommer, precis som i Ukraina, att understödja och underblåsa de ryska nationalistkänslorna. Och sedan är det nästan legitimt för Putin att sända in trupperna för att försvara den ryska befolkningen. Det hände i Georgien och senare i Ukraina. Det kan också hända i Lettland. Putin behöver en fiende i form av den "västliga fascismen". Putin behöver en yttre fiende för att kunna mobilisera opinionen för ett ingripande.

Läs gärna artikeln i DN ryskfödde Michail Sjisjkin: Ryssland är redan i krig med väst

Det blåser kall önstanvind över de baltiska staterna.

Inga kommentarer: