26 okt. 2014

Tidig söndagsmorgon på väg till Sarpsborg den 26 oktober

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Idag blir det vintertid, eller som det också heter normaltid. Det betyder att sommartiden tar slut och vi ska ställa om klockan. Ska klockan ställas fram eller tillbaka är den stora frågan. Det är den söndagen som många kommer till söndagsgudstjänsten på fel tid. Idag är det säkert många som kommer till gudstjänsten en timme för tidigt och det är väl inte så farligt. Det blir värre på våren då kommer man en timme för sent. Och det är värre, speciellt om det är jag som ska ha gudstjänsten.

Hur ska man tänka nu? Ska klockan ställas fram eller tillbaka?

Ja, en tumregel är utemöblerna. På våren tar vi fram dem och på hösten ställer vi tillbaka dem. En annan tumregel är att man alltid ska ställa om klockan mot sommaren. På våren ställer man fram klockan en timme mot sommaren som kommer, och på hösten ställer man tillbaka klockan mot sommaren som har varit.

Förra veckan avslutades med bibelhelgen i Haugesund. En av soldaterna berättade om vårt senaste besök i Haugesund. Det var år 2000. Vi fick till och med se programbladet för den bibelhelgen. Vi var fjorton år yngre på den tiden.
Jag föreslog før kåren att vi skulle fortsätta med samma intervall på besöken till Haugesund. Det skulle betyda att vårt nästa besök skulle bli 2028. Jag undrar hur kåren i Haugesund ser ut då. Och hur ser vi ut??

Just nu pågår bibelhelgen i Sarpsborg och vi är snart på väg till avslutningsmtet. Det är ett gemensamt arrangemang för kårerna i Fredrikstad, Sarpsborg, Torp och Tistedal-Halden. Läs mer HÄR.Då vi gick runt och hälsade på folket före första bibelstudiet på fredagskvällen mötte vi någon som hade gått på bibelskola hos oss för 33 år sedan, en annan som hade gått på Jelöy folkehögskole för 31 år sedan då vi var lärare där. Då kårledaren från en av kårerna hälsade välkommen berättade han att första gången han verkligen lyssnade på bibelundervining var då han som fjortonåring var på ett påskbibelläger i Danmark där Rut och jag undervisade. Då vi gick runt och hälsade förstod jag att vi har hållit på några år. Det är nästan som vi skulle kunna citera Runebergs första mening i "Fänrik Stäls sägner": - "Till flydda tider återgår min tanke än så gärna....". Men, nej! Mina tankar finns inte där. De finns här och i framtiden. I full förväntan till vad Herren ska göra här och nu och i framtiden. Vi håller bara på att förbereda marken för den väckelse som Gud ska sända.

På bibelhelgens avlutningsgudstjänsten kommer gospelkören "Army gospel" att sjunga och en gemensam hornmusikkår från kårerna i Södra Östfolk kommer att spela.

Här kommer en bild av Army Gospel inför deras jubileumskonsert tidigare i höst:

Och HÄR kan ni höra dem sjunga under en konsert i Berg kirke. Det kan vara bra att lyssna på för alla er som inte hinner till Sarpsborg till klockan elva. Men du kanske hinner ändå. Du har ju en extra timme på dig eftersom vi går över till normaltid idag.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: