18 dec. 2014

Advent - Tåget kommer!

Det är adventstid. Vårt ord advent kommer från det latinska "adventus" som betyder ankomst. Vi brukar ofta också tala om advent som en väntan.

Väntan och ankomst hör ihop. Tänk att du står på tågstationen och väntar på att tåget ska komma. Du kan stå där och vänta länge, ibland mycket längre än vad du hade väntat. Men så kommer tåget till slut och gör sin ankomst på stationen och väntans tid är över.

Texterna i advent pekar i ett antal olika riktningar och pekar på olika slags advent (ankomst):

1/  Jesu födelse. Vi väntar inte att det ska ske i våra dagar. Vi firar jul för att minnas en ankomst som redan har skett.

2/ Jesus rider in i Jerusalem. Vi väntar inte heller att det ska ske. Det skedde precis innan påskhögtiden och vi firar det för att minnas och ta del i hyllningsropen till kung Jesus.

3/ Jesus ska komma tillbaka en dag. Det har inte hänt ännu. Det kommer att hända i framtiden. Det väntar vi på och vi kan med bestämdhet säga att vi aldrig har varit närmare den dagen än just nu. Detta är ett huvudtema i Nya Testamentet. Jesus talar om detta på olika sätt. Bland annat i liknelser. Han berättar om tio brudtärnor. Fem var beredda att gå in till bröllopsfesten och fem fick springa iväg och köpa olja till sina lampor. Då de kom tillbaka fann de bara en stängd dörr.

Varför berättar Jesus denna liknelse? Jag tror det är för att han inte vill att någon enda ska missa den stora festen, utan att alla ska vara beredda att möta kung Jesus då han kommer tillbaka. Men Jesus är fullständigt klar över att en dag blir det försent. Jag tror att Jesus berättar den här liknelsen med tårar i ögonen då han tänker på att det kommer att finnas människor som kommer försent.

På tågstationen kan det vara fullt med folk som väntar på tåget. Tåget dröjer som vanligt och folk somnar. Plötsligt är det någon som ropar: "Tåget kommer!". Men några av resenärerna hade inte köpt biljett och måste rusa in på stationen och stå i kö för att köpa sin biljett. Då de slutligen kommer ut på perongen finner de bara ett tomt spår. Tåget har gått och de kom försent!

4/ Medan vi väntar kommer Jesus till oss på ytterligare ett sätt. Jesus berättar att han ska komma till dem på ett osynligt sätt och ta sin boning i oss, "Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er" (Joh 14:18). Det behöver vi inte vänta på. Det händer just nu. Du får öppna ditt hjärta för Jesus och ta emot honom som Herre i ditt liv. Idag, om detta är en statistiskt vanlig dag, blir mellan 100 och 200 tusen människor frälsta.

Det finns en plats reserverad för dig på tåget. Du har en platsbiljett och då tåget kommer till stationen finns det en speciell plats iordningställd bara för dig. Men det sorgliga som Jesus berättar om kommer troligen att hända. Då tåget lämnar perongen kommer många platser på tåget att stå tomma!!

"Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. I min faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så skall jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att också ni skall vara där jag är." (Joh 14:1-3)

/PB


Inga kommentarer: