7 dec. 2014

Tidig söndagsmorgon i Frufällan

                                 Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Söndag igen, och den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i Frufällan. Jag återkommer till det.
Den gångna veckan har det varit start för julgrytorna i Norge. Kåren i Moss har tre julgrytor ute varje dag. Redan första dagen var det mer än 10.000 i två av grytorna. Den tredje ställdes inte ut förrän dagen efter. Naturligtvis är Frälsningsarméns julgrytestart något som uppmärksammas i ortspressen över hela landet. I Moss Avis kunde man läsa ett stort uppslag.

Till höger ser du bilden från Moss Avis. Det är Miriam och Christine som är med och öppnar julgryteinsamlingen i Moss. Du kan läsa hela artikeln HÄR.

I Rana-Bladet, ortstidning i Mo i Rana, hittade jag detta inlägg:
"Frelsesarmeen og toleransen
- RANA BLAD 4 december: "JULEGRYTE: Toleranse handler om å tåle. Tåle at andre tror, tenker og handler annerledes enn en selv.
Frelsesarmeen har alltid rakt ut en hånd til mennesker som har det vanskelig og som åpenbart h a r stått for andre verdier og handlinger enn den de selv står for. At alle mennesker er like verdifull uansett, har vært drivkraften.
I det perspektivet går Frelsesarmeen tykt utenpå de fleste av oss når det gjelder toleranse og omsorg.
Derfor: STØTT FRELSESARMEENS JULEGRYTE.
For øvrig har jeg registrert, etter å ha levd en stund, at der det snakkes høyest om toleranse, er den minst til stede."

Folk är otroligt givmilda. Då jag stod mitt första pass var det en strid ström med givare. De flesta kom med kommentarer om Frelsesarmeens fantastiska arbete. En äldre dam (äldre innebär betydligt äldre än jag) berättade att hon hade lärt av sin mamma traditionen av att ge till Frelsesarmeen varje jul. En annan sa att Frelsesarmeens julgryta var något som hon gladdes sig att få ge till varje år.

Folk idag går ofta inte med kontanter å sig då de handlar. Det mesta av handeln sker med kort. Jag blev förvånad över hur många det var som, då de såg julgrytan, gick direkt till Bankomaten 10 meter från julgrytan för att ta ut pengar till sin julgåva.

Ett par kom fram och ville ge sin gåva för att de sett den positiva artikeln i Moss Avis (se ovan). Då mannen kom närmare läste han på min namnskylt att jag hette Baronowsky. Han frågade om jag hade haft några barn som gått på Reier skole för många år sedan. Jo, svarade jag. Jag hade till och med haft tre stycken som gått igenom "Barneskolen" (=Grundskolan) på Reier. Han hade haft några av våra pojkar i slöjd, och vi kom fram till att det var för trettio år sedan.

I övrigt händer det en del på webbtidningen rupeba.se. Adventskalendern håller på för fullt och varje dag ger vi bort en e-bok som man hittar om man öppnar dagens lucka.

En annan sak som håller på att hända på hemsidan är att vi strukturerar om innehållet så att det ska bli lättare att hitta fram till det man söker. Innehållet blir uppdelat som en normal tidning med en förstasida och ett antal sidor bakom den. Det kommer att bli ett tjugotal olika sidor då allt är färdigt. Alla ni som har orkat läsa så här långt på Söndagsmorgon kan få tjuvkika på hur det kommer att bli. Klicka HÄR.

Så tillbaka till Frufällan. Varför Frufällan? Vi besöker äldste sonen med familj som bor i Frufällan i Borås. Då vi lämnade Norge förra gången (1988) flyttade vi till Fristad i Borås. Då vi tre år senare flyttade vidare till Stockholm blev äldste sonen kvar och blev sedermera bortgift och lever nu med sin familj i Frufällan, lite närmare Borås än Fristad. (Var det komplicerat?). Var namnet Frufällan kommer ifrån har diskuterats i många år. Wikipedias förklaring hittar du HÄR.

Igår gick vi en långpromenad utefter Öresjö. Vi såg genom dimman den norra änden av Öresjö där vi tidigare bodde i Fristad.
Utsikt över Öresjö (med betoning på den sista stavelsen)
Öresjö uttalas med betoning på den sista stavelsen. Alltså inte Öresjö utan Öresjö. På tal om det har jag förstått att många har svårt att uttala rupeba. En del säger rupeba, andra säger rupeba. Båda dessa är fel. Det ska enligt grundarna uttalas rupeba.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka på gudstjänst till Fristad Missionskyrka, där den unga familjen är aktiv. Idag ska det bli vacker musik av familjen: två spelar kornett, en spelar el-bas och två sjunger. Det kommer säkert att bli fint.

Efter gudstjänsten blir det bilresa tillbaka till Moss och en ny arbetsvecka.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: