28 dec. 2014

Livet är meningslöst, om inte.....

fortsättnng på "Friköpt från ett meninglöst liv"

Förra avsnittet handlade om att vi är friköpta från ett meningslöst liv. Du kan läsa det HÄR.

En av de stora tänkarna och filsoferna i Bibeln, kung Salomo, skriver om samma tema. Predikaren i Bibeln handlar om att allt är meningslöst och hur Salomo kämpade för att ge livet en mening.

Han börjar boken med orden: "Tomhet, idel tomhet, säger Predikaren, tomhet, idel tomhet, allt är tomhet. Vad får människan ut av all sin möda under solen? Släkte går och släkte kommer, jorden är evigt densamma. Solen går upp och solen går ner, så skyndar den tillbaka till platsen för sin uppgång. Vinden blåser åt söder, så slår den om mot norr, ständigt slår vinden om, slår om och vänder igen. Alla floder flyter mot havet, men havet blir aldrig fullt. Dit floderna har vandrat vandrar de alltid på nytt." (Pred 1:2-7)

Salomo visste vad han talade om. Dels var han visare än de flesta och dels hade han verkligen försökt att skapa en mening i sitt. Han lyckades med det mesta han företog sig, men då han hade lyckats med allt, blev slutsatsen ändå att allt är meningslöst, till och med då man lyckas i det man företar sig.

Följ med på Salomos försök att finna mening i livet:

Drottningen av Saba besöker Salomo
Visdom
Först förökte Salomo skapa mening i livet genom att skaffa sig visdom, och han lyckades. Han säger själv att han "samlat större visdom än någon som före mig härskat i Jerusalem" (Pred 1:16). Salomos visdom var berömd över hela världen. Drottningen av Saba hade hört talas om hans vishet och kom för att se om det verkligen var sant, det hon hade hört om hans visdom.
Om man misslyckas i sin strävan att skaffa sig kunskap och visdom, kan man förstå om man upplever livet som meningslöst. Men Salomo lyckades ju bättre än de flesta. Hans slutsats blev att han insett att också detta är ett jagande efter vind. (Pred 1:17). Slutsatsen kvarstår: livet är meningslöst.

Glädje
Nästa sak Salomo prövade var att göra sig glada dagar av livsnjutning. Han lyckades säkerligen även med det, men hans slutsats blev att även detta var tomhet. (Pred 2:1-2)

Alkohol
Därefter prövade Salomo med vin (Pred 2:3). Han hade säkert resurser att förse sig med mer alkohol än någon före honom, men även det var tomhet.

Stora monument
Nästa sak som Salomo prövade var att bygga stora palats, monument och vingårdar  (Pred 2:4).Han lyckades även med det. Han byggde Templet i Jerusalem, Salomos palats, vingårdar och mycket mer Inte heller det kunde ge mening år Salomos liv.

Rikedom
Många tänker att bara jag hade lite mer pengar skulle livet bli mer meningsfullt (Pred 2:8). Salomo prövade även det och lyckades mer än någon annan. Han blev världens rikaste man, men inte heller det gav mening åt hans liv.

Musik
Många har säkert funnit glädje av musik i sina liv. Salomo skaffade de bästa sångarna och musikerna i världen (Pred 2:8). Men inte heller detta gjorde livet maningsfullt för Salomo.

Kvinnor
Så prövade Salomo med det som är männes lust "kvinnor och åter kvinnar" (Pred 2:8). Då Salomo prövade något gjorde han det verkligen med besked. Han hade 1.000 hustrur. Men även om han hade fler kvinnor än kanske någon annan, så gav det inte mening åt Salomos liv.

Salomos slutsats kvarstår: Livet är meningslöst. Allt är bara tomhet och jagande efter vind (Pred 2:11)

Tll råga på all meningslöshet kommer han en gång att få lämna allt han jobbat ihop under hela livet. Och vem vet, säger Salomo, det kanske kommer en dåre och ärver allt efter mig.

Hela Predikarens bok i Bibeln andas hopplöshet och meningslöshet. I de sista verserna sammanfattas bokens budskap. Summan är "frukta Gud och håll hans bud" (Pred 12:13).

Summan av allt blir: Livet är meningslöst, om inte Gud finns. Men han finns och han vill friköpa oss från det meningslösa livet (1 Petr 1:18).

/PB

Inga kommentarer: