8 mars 2015

Tidig söndagsmorgon i Bergen den 8 mars

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen, och den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i ett regnigt Bergen på Norges västkust.

Bergen är en av Norges vackraste städer. Det ser man på en gång om man tittar ut lite grand under paraplyet. För regnar gör det verkligen i Bergen och den här helgen är inte något undantag.

Orsaken till vårt besök i Bergen är att vi har en bibelhelg för de tre kårerna i Bergen. Tre väldigt olika kårer i samverkan.

Bergen första kår är en traditionell kår som i många år har varit en stark Frälsningsarmékår. Någon sa att det var Europas största kår någon gång på 60-talet med mer än 700 soldater.

Ladegården kår är också en kår som funnits länge och är idag en kår där man blandar traditionella uttryckssätt med mer moderna.

Solheimsviken är en pionjärkår som går nya vägar och drar till sig många människor som inte tidigare varit i kontakt med kristen verksamhet.

Ola Grytten
Initiativtagare och ledare för kåren i Solheimsviken är Ola Grytten som är en känd ekonomiprofessor i Norge. Från hösten kommer han att arbeta deltid som ekonomiprofessor och på den andra delen kommer han att vara kårledare för kårerna Bergen 1 och Solheimsviken.

Vi började bibelhelgen i fredags kväll. På lördagen var det bibelstudier och idag ska vi ha det avslutande mötet i kulturhuset i Solheimsviken.

Därefter ska vi ta oss tillbaka hem till de östra delarna av Norge. Vi har bokat våra biljetter med SAS, så antagligen kommer vi hem. Norwegian ser ut att inte hitta någon lösning på konflikten med sina piloter och strejken fortsätter där i oförminskad styrka.

Tidigare i veckan har vi undervisat på en officerskurs på Jelöy. Officerarna i Norge går på en officerskurs varje år och får ett brett utbud av kurser att välja bland. Den här veckan var det en kurs i pionjärt arbetet och Rut och jag berättade om våra erfarenheter från arbetet i Lettland och kåren i Nacka. Du kan läsa om kåren i Nacka i serien "Mitt vittnesbörd" HÄR, och om tiden i Lettland HÄR.

Nu är det snart dags att åka till avslutningsmötet av bibelhelgen. Därefter blir det stor internationell buffet och transport till flygplatsen.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: