29 mars 2015

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 29 mars

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet
Så var det söndag igen. Det blev en dramatisk vecka då det gäller vädret hemma i Moss. Den annars så pålitliga Bastöfärjan slutade att trafikera Oslofjorden. Orsaken var att den inte kunde lasta av i Moss. Långtradarna fastnade i snön inne i Moss. Så där låg färjan full av bilar och lastbilar och kunde inte komma vidare.

Rut och jag fick inte uppleva det. Vi var i Målöy den dagen. Om du undrar var det ligger kan du se på kartan lite längre ned i detta inlägg. Staden ligger på läsidan av öns stora berg. På andra sidan ön ligger havet öppet ända till Grönland.
Bilden på Målöy är hämtad från en turistbroschyr. Vill du se fler bilder kan du klicka HÄR.

Det var en fantastisk biltur upp till Målöy. det tog ungefär elva timmar. Klar himmel och ett fantastiskt scenario. Vi körde nordöver från Oslo förbi Hamar och Lillehammer (OS-staden) och genom Gudbrandsdalen upp till Otta. Där tog vi av västerut och körde över Strynfjället och utmed Nordfjorden ända ut till havsbandet. Sagolikt!!

Det var inte lika soligt på tillbakavägen. Sonen ringde från Moss och berättade om kaoset i Moss. 40 centimeter nysnö hade fallit. Men vi såg ingenting av det, förrän...

...vi hade kört genom en av de många tunnlarna på väg upp på Strynfjället. Tunneln var ett par kilometer lång. Då vi närmade oss mynningen var allt vitt. Jag körde ut i det vita, men måste stoppa efter någon meter. Det var snöstorm och vi såg abslut ingenting framför oss. Jag backade sakta tillbaka in i tunneln och där väntade vi en stund. Efter en stund kom det en bil som tagit sig igenom från andra sidan, och efter ett tag såg det ut att bli lite bättre. Så vi försökte. Vi krypkörde och försökte att se efter snökäpparna som man satt upp för att kunna ploga. Vägen var igensnöad så det var bara snökäpparna som markerade att vi fortfarande var på vägen, och flera gånger såg vi inte ens nästa snökäpp.

Nåväl vi tog oss igenom och nedför fjället och sedan var det bara att köra vidare. Runt Oslo var det gott om långtradare som låg i diket, men vi tog oss till slut hem till Moss. Det var verkligen extremväder!

Men nu är det söndagsmorgon och förmiddagsgudstjänst på kåren i Moss.

Kårlokalen är det mörka huset till vänster på bilden. Det vita  huset till höger som man bara ser överdelen på, är kurscentret och till höger om det (som man inte ser på bilden) ligger Officersskolan och ännu längre bort ligger Folkhögskolan.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: