24 mars 2016

Jesu kors - världens hopp! Eller...?

För några dagar sedan skrev biskop Åke Bonnier ett inlägg i tidningen Dagen med rubriken "Gud är bortom alla världens religioner".

I artikeln ifrågasätter han att Jesus skulle vara den enda vägen till Gud. Åke Bonnier skriver om den kristna tron "Men den intressanta grundfrågan är om det är nödvändigt att denna tro och övertygelse­ har monopol på sanningen? Kan det vara så att Gud också möter på andra sätt i andra religioner eller utesluter en kristen tro detta?...Om man menar att inkarnationen såsom de kristna förstår den utesluter alla andra vägar till Gud betyder det att Kyrkan har en stor och nästan omöjlig uppgift att undervisa och omvända så många som möjligt till den enda sanna läran och därmed den enda sanna gudsrelationen."

Om det finns andra vägar till Gud måste ju Jesus totalt missuppfattat situationen. Jesus trodde, utan tvekan, att det var absolut nödvändigt att han skulle dö på korset för att människor skulle kunna  bli frälsta och komma in i en relation till honom.

Om man tror att det finns andra vägar till Gud måste ju konsekvensen av det vara att Jesus antingen inte talade sanning, eller att han trodde vad han förkunnade, men hade fel. Om det är så kan han ju knappast vara Guds son. Inte ens en tillförlitlig profet.

I dessa dagar samlas miljontals människor i kyrkorna över hela världen i tacksamhet över att Jesus var villig att dö på korset för deras skull samtidigt som en biskop i Sverige ifrågasätter att Jesu död på korset var nödvändig.

Jag läste tidigare i veckan ett citat på nätsidan Gluefox: "Något märkligt håller på att hända med den svenska kyrkan. Först skildes den från staten, och det är ju bra. Nu håller den på att skiljas från kristendomen. Och det är ju mindre bra.

/PB

Inga kommentarer: