6 mars 2016

Tidig söndagsmorgon i Mo i Rana

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndagsmorgon igen. Och just nu upplever jag söndagsmorgonen i Mo i Rana. Mo i Rana ligger ganska långt nordöver i Norge, alldeles söder om polcirkeln.
Jämfört med Sverige ligger det norr om Haparanda, Boden och Arvidsjaur.

Men även om det är långt nordöver så finns det mycket kvar av Norge, norr om Mo i Rana. Också i frälsningsarmévärlden finns det mycket kvar norr om Mo i Rana. Den nordligaste divisionen, Nord-Norge division börjar norr om Mo i Rana. Och om man ska åka bil  till den nordöstligaste delen av Norge, till kåren i Vardö, så får man köra mer än 130 mil och det tar ungefär 17 effektiva körtimmar, om man tar genvägen genom Sverige. Ska man åka den sträckan genom Norge är det betydligt längre.

Då vi planerade resan till Mo i Rana var bilkörning inget alternativ. Skulle vi köra bil från Moss, där vi bor, till Mo i Rana skulle det ta ungefär 14 timmars effektiv körtid att tillryggalägga de 103 milen.

Istället för att tänka på bilkörning beställde vi flygbiljetter. Den bästa flygförbindelsen vi fann, var flyg från Oslo till Bodö, norr om polcirkeln, och sedan vidare med ett lokalt propellerplan ner till Mo i Rana. Redan på väg till flygplatsen förstod jag att det skulle bli en besvärlig resa. Det var dimma och det snöade ymnigt. Bilköerna norrut från Oslo till flygplatsen stod stundtals helt stilla. Det enda som inte stod stilla var klockan, och jag förstod mer och mer att det var tveksamt om jag skulle hinna fram till flygplatsen i tid.

Då bilen var parkerad på flygplatsen, blev det en språngmarsch till terminalen och säkerhetskontrollen. På Gardermoens flygplats var det fullständigt kaos. Alla avgångarna var kraftigt försenade och hela terminalen var full av folk stod och väntade. En blick på informationstavlan gav mig besked att mitt plan också var försenat. Det gav mig en smula hopp om att hinna med flyget men jag förstod strax att det var så mycket försenat att jag inte skulle hinna med förbindelsen vidare från Bodö till Mo i Rana. Jag förberedde mig på att övernatta i Bodö och kanske komma några timmar försent till det första bibelstudiet i Mo i Rana på lördagsmorgonen. På väg till den utgång där vårt flyg skull gå, passerade jag en utgång till ett annat SAS-plan som också skulle gå till Bodö. Det kulle egentligen ha avgått några timmar tidigare, men var försenat och skulle avgå inom några minuter. Jag sprang fram till disken och frågade om det fanns några platser lediga på det flyget till Bodö. Jodå, det fanns det och det gick bra att boka om min biljett till det planet utan kostnad.

Några timmar senare, väl framme i Bodö, såg jag på informatonstavlan att mitt planerade flyg från Oslo fortfarande stod kvar på flygplatsen i Oslo och förväntades avgå någon timme senare. Propellerflyget från Bodö till till Mo i Rana gick utan problem och bibelhelgen kunde börja i rätt tid på lördagsmorgonen.

Orsaken till besöket i Mo i Rana är att divisionen inbjudit till en bibelhelg för de nordligaste kårerna i divisionen. Igår, lördag, var det först två bibelstudier med matservering emellan. Efter det andra bibelstudiet blev det pizza före kvällsmötet. Lokalen i Mo i Rana var i stort sett fullsatt under hela dagen, med mycket motiverade deltagare. Det blev en intensiv dag och jag var tacksam då jag sent omsider fick gå och lägga mig på kvällen.

Idag, söndag, har vi avslutningsmötet. Då blr det upptagning av nya rekryter som är på väg att bli frälsningssoldater. Det mötet ser jag fram till. Därefter blir det hemresa, gräva fram bilen under all snön på parkeringen och köra de drygt tio milen hem till Moss. Jag hoppas bara att jag hittar rätt bil under den snöhög som jag valt att gräva i.

Ja, den här veckorevyn blev det väldigt mycket tal om resor, men det är i stort så vårt liv ser ut nu för tiden.

Snart börjar en ny vecka och jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.
/Peter Baronowsky

1 kommentar:

kristen stewart hot sa...

Excellent site I have bookmarked your site..