21 jan. 2019

Pastorn Micael sammanställde Migrationsverkets svåra frågor till eget kristendoms-test

- SVT NYHETER -
Pastor Micael Grenholm, från Uppsala, är sedan länge engagerad i asylfrågor och har länge varit kritisk till Migrationsverkets kunskapstest för konvertiter. När en församlingsmedlem föreslog att man skulle sammanställa de frågorna till ett eget test nappade han direkt på förslaget. Nu rasar debatten bland kristna som gjort det svåra testet och fått sin tro ifrågasatt.
– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det har fullkomligt exploderat, säger han till SVT....

Kritiserar kvaliteten på frågorna
Det var bland annat SVT Nyheters rapportering som fick pastor Micael Grenholm att reagera starkt. Frågorna var mycket svåra att besvara och han upplever hela processen som rättsosäker:
– Kunskapsfrågor är ett dåligt sätt att ta reda på om folk tillhör en viss religion. Men jag har också reagerat på att frågorna håller så dålig kvalitet, säger han.
Och fortsätter:
– Vi vet inte vilket svar Migrationsverket väntar sig. Som en fråga: ”Kan du räkna upp sakramenten?”. Men frågan är: Sakrament enligt vem? Katolska kyrkan säger sju. Luther säger att det finns två, baptism att det finns noll och ortodoxa säger att det finns hundra. Det är en väldigt komplex fråga att svara på, förklarar han.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: