11 juli 2023

Intresset från staten att styra frikyrkorna växer sig allt starkare


(Bildtext: I dag får vi veta från frikyrkliga ledare att det inte spelar någon roll vad Bibeln säger om homosexualitet, påpekar gästledarskribenten, och menar att politisk styrning har nått in i frikyrkan. Foto: Lightstock)
 

Torbjörn Aronson på ledarsidan på Världen idag -

"Det är uppenbart att detta förhållande påverkat frikyrkorna att ge upp olika ställningstaganden som de haft under större delen av sin existens."

Frågan om huruvida Svenska kyrkan skulle skiljas från staten var länge omdebatterad. Debatten landade i den nya lag om Svenska kyrkan som utfärdades 1998 och som trädde i kraft år 2000.

Inom Svenska kyrkan talar man oftast om detta i termer av en ”relationsförändring”, vilket är mer precist vad det innebar. Genom lag bestämde nämligen riksdagen Svenska kyrkans karaktär och inriktning – och kyrkan kan inte ändra på det. Politiken fortsatte även att hålla greppet om kyrkan via kyrkomötet, som efter år 2000 väljs i allmänna val, vilket bidragit till deras politisering, och partier har fortsatt ställa upp i dessa.

Politiken via staten och kyrkomötet håller således ett fortsatt starkt grepp.

Läs mer här: https://www.varldenidag.se/gastledare/intresset-fran-staten-att-styra-frikyrkorna-vaxer-sig-allt-starkare/repweh!agyRHou@QivP5OV2ohqyfQ/



Inga kommentarer: