4 juli 2023

Vittnesbördet: Äkta tro motbevisade ateismen


- Från tidningen Inblick Text och foto Börje Norlén - 

 Vi träffas i Sollentuna i norra Stockholm, där David Bergwall bott större delen av sitt liv. Det är en regnig och disig eftermiddag och vi tar vår tillflykt till ett fik med utsikt över Sollentuna centrum. Med varsin kopp i handen sätter vi oss ner vid ett bord och David börjar lite trevande berätta sin historia.

– Jag växte upp i en sekulär familj, men min mormor var kristen. En gång frågade hon mig: “Du ber väl, David?” Jag tyckte den frågan var fruktansvärt pinsam. Min dagmamma var också kristen och jag lade märke till att det var en speciell atmosfär i det hemmet. Men med åren betraktade jag mig själv som ateist, och tyckte det var en självklar ståndpunkt, berättar David.

Under gymnasietiden började han må dåligt psykiskt. Hans tillstånd förvärrades när han flyttade hemifrån och började studera på Uppsala universitet. Depressionen utvecklades till social fobi och nedbrytande tankar. För att komma till rätta med sin psykiska ohälsa sökte han sig till en form av hinduistisk meditation, men det fick inte önskad effekt. Tvärtom mådde han allt sämre.

– Till slut kunde jag inte ta hand om mig själv, mina studier och min dagliga tillvaro längre. Jag blev helt enkelt tvungen att avbryta mina studier och återvända hem till mina föräldrar. I Uppsala hade jag blivit nyfiken på kristen tro och fått kontakt med en kristen gemenskap, efter att ha läst en nyhetsartikel som handlade om helande.

Läs mer här: https://inblick.se/livsberattelser/fralsning/akta-tro-motbevisade-ateismen

Inga kommentarer: