15 feb. 2012

Morgonkoll 15/2

rupebas morgonkoll den femtonde februari

Aningslös andlighet
Marie Willermark - "Det är ju inget nytt att människor tror på andeväsen. Svenska Dagbladet redovisar idag en undersökning om huruvida folk tror på “spöken”,  på att människor går igen eller att man kan ha kontakt med, förnimmelse av en död person."

Kristna värderingar bra för samhället
Stefan Swärd skriver i Världen idag - "Det finns en märklig föreställning bland många kristna att kyrkan inte ska ha någonting med politik att göra. Lågmäldheten, instängdheten i kyrkan och att vara marginaliserad tycks vara ett ideal i sig.
Politik handlar om hur samhället ska fungera. Det är varken demoniskt eller sakralt. Det handlar om något praktiskt, våra gemensamma regler och hur vi förvaltar och använder de ekonomiska medel vi samlar in genom bl a beskattning.
När vi läser Nya Testamentet måste vi väga in i vår Bibeltolkning att första tidens kyrka växte fram i en totalitär diktatur. Dessutom med högkvarter i ett ockuperat land i Romarrikets utkanter. Möjlighet till att utöva politisk påverkan och opinionsbildning var inte möjlig.
Trots denna begränsning var Jesus en tongivande samhällsdebattör under sitt korta jordeliv. Ständigt tuffa debatter med de ledande politiska-religiösa grupperingarna i dåtidens Israel. Han sade åt sina lärjungar att vara världens ljus och vara en stad på ett berg. Det handlade verkligen inte om att springa och gömma sig för statsmakten eller politiken
."

Ystads Allehanda - "Här kommer major Karin Tourn, direkt från Uruguay. I lördags inställde hon sig hos Frälsningsarmén i Ystad, som därmed begåvats med en ny körledare.
Karin Tourn är 58 år, född och uppvuxen i Lulea. Hon gick med i Frälsningsarmén redan 1974, vilket innebär lång och trogen tjänstgöring – och inte bara i Sverige
."

Kritiker: ”Hen gör barn förvirrade”
Dagens Nyheter - "Att säga ”hen” till barn gör dem förvirrade. Det tycker debattören och socionomen Elise Claeson.
Elise Claesons ifrågasätter genuspedagogiken. Hon pekar på att det finns forskare som ifrågasätter genusforskningen.
– De är en ideologi, inte en vetenskap, säger hon.
Elise Claeson har länge debatterat jämställdhet och genus.
– Man kan ifrågasätta om könsrollerna är förskolans uppgift och jag har en viss aktning för de förskolor som inte följer läroplanen. Pedagogerna följer forskning och läser mycket om utvecklingsfaser som vi lärt oss att acceptera och känna igen dem. Då får man lära sig leva med det. Men genusideologerna avskyr att det finns något fast och därför har de fått in det i läroplanen och ska motverka könsroller.
"

Inga kommentarer: