25 feb. 2012

Pastor från Kongo på väg att utvisas

Stefan Swärd har engagerat sig starkt i utvisningshotet av den kongolesiske pastorn Jean Kabuidibuidi. (Läs mer på hans blogg)

Stefan Swärd skrev den 23/2:
"Pastor Jean Kabuidibuidi utvisas just nu. Polisen kom till förvaret i Flen utan förvarning för att hämta Jean. De beslagtog hans mobil och förde honom till polisarrest på hemlig ort. Polisen vägrar uppge, till och med till advokaten Claes Strömvall, var han förs och från vilken flygplats han ska utvisas. Att inte meddela advokat om när utvisningen ska ske är olagligt.
Jean är pastor från Kongo och har mitt i brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare. Jean är hotad till livet och riskerar att bli gripen redan på flygplatsen i Kinshasa om utvisnignen genomförs.
Jean har suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Flen och Märsta i över 130 dagar. Detta är fjärde gången som polisen försöker utvisa Jean. Vid senaste tillfället fick Jean sitta med handbojor, fotbojor samt kjedjor runt livet i 55,5 h. Och när han knäppte händerna för att be slog polisen honom i bröstet.
Läs mer om Jean Kabuidibuidi här och här."

Dagen efter, den 24/2, skriver Swärd:
"Det har varit full dramatik ikväll angående pastor Jean. Jag har varit hemma hos Elimmedlemmar ikväll tillsammans med min fru, och hade planerat för en dator- och telefonfri kväll. Min medarbetare Maria Furusand lyckades dock få tag i mig i början av kvällen och jag fick då informationen att pastor Jean har gripits och förts bort av polisen. Hela nationella nätverket i kampen för flyktingar har mobiliserats ikväll för att kolla upp vilken svensk flygplats som skulle kunna tänkas köra ett flygplan till Kongo under natten. Vi hade misstankar om Örebro flygplats som punktbevakats av aktivister under hela kvällen. Genom speciella kontakter har vi fått reda på att pastor Jean har förts tillbaka till flyktinganläggningen i Flen. Eftersom polisen vägrade att informera advokaten vad som var på gång i början av kvällen, är vi i stort sett säkra på att en utvisning var på gång i natt, men av någon anledning har den stoppats. Vi har fortfarande inte lyckats nå pastor Jean på telefonen. Jag räknar med att under fredagen få någon form av förklaring på vad som har hänt. Hoppas också på att få telefonkontakt med pastorn under fredagen."

Igår 24/2 meddelade Världen idag och Dagen att utvisningen är verkställd.

Följ händelseutvecklingen på Stefan Swärds blogg.

Inga kommentarer: