23 nov. 2014

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 23 november

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen efter en intensiv vecka. Veckan började med tre dagar i Kirkenes, inte så långt ifrån Murmansk. Orsaken till att vi reste till Kirkenes var att vi skulle ha en "Sergeantkurs", en kurs för några av dem som gör en officers arbete utan att ha en officers utbildning. Det finns ett antal kårledare som inte är officerare och som inte har någon direkt utbildning för sitt arbete.

Ämnet för kursen var homiletik, eller enklare uttryckt, hur man predikar. Vi hade tre intensiva dagar dagar med "textverkstad", där vi tillsammans, två och två och individuellt förberedde andakter och predikningar.

Vi använde oss bland mycket annat av Aristoteles tre punkter för att framföra ett tal så att människor ska orka lyssna på oss:
- Logos. Strukturen på talet och att det ska vara möjligt att logiskt följa med i tankekedjan. Det är den tekniska delen som vi gör innan vi kommer upp i talarstolen.
- Etos. Det har att göra vem vi är. Är jag trovärdig som person? Det räcker inte med att det jag säger ska ha ett bra innehåll. Det är också viktigt vem som säger det. Känns det äkta för dem som lyssnar?
- Patos. Inlevelse. Är det jag säger viktigt för mig? Eller säger jag det som om jag inte tror på det själv, eller som om det inte betyder något för mig?

Dagen vi reste hem från Kirkenes stod solen så här högt på himlen mitt på dagen:
Det var sista dagen i år som solen var synlig. Den kommer tillbaka en stund in i det nya året. God natt, Nordnorge!

Vintern har ännu inte nått fram till södra Norge där vi bor. Det är fortfarande höstlikt och vi har inte sett så mycket av solen här nere heller. Men den finns någonstans bakom det kompakta molntäcket. Men även om vi inte fått någon snö ännu, så finns det andra som har fått mer än de önskar. I veckan var det minusgrader i hela USA. Till och med i Florida och Kalifornien. Och i vissa delar av USA hjälpte det inte med en liten snöskrapa för att bli av med snön på bilarna.

Nu är det bara en månad kvar till jul och fram till dess får vi väl göra som Bing Crosby: Drömma om en vit jul. Du kan lyssna på Bing Crosbys sång HÄR.

Nästa söndag är det första advent och dagen efter börjar Adventskalendern på rupeba.se. Bakom varje lucka kan du hitta en e-bok från rupeba som du kan ladda ned och behålla.

Den här helgen är en av de få helger vi är hemma under höstterminen. Och den här helgen har vi "körhelg". Det är vår kör på kåren i Moss som gör sina första framträdanden för terminen. I går sjöng vi i Adventkirken i Moss. Under gudstjänsten gjordes en längre intervju med mig om Frälsningsarmén och om mig själv. Den kommer så småningom på Adventkirkens hemsida. Jag återkommer om det.

Nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå upp till kåren. Kören ska sjunga där på förmiddagen och på kvällen ska vi sjunga i Fredrikstad. Och sedan är det dags för en ny vecka.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: