5 feb. 2015

ESTERS BOK

Ny bok för alla som följer bibelläsningsplanen: BIBELUTMANINGEN 2015
Ester och kung Ahasveros i Gamla testament. Från valvmålningarna i Vänge kyrka, Uppland. Kyrkvalvet tros ha målats av antingen Albertus Pictor eller hans lärjungar. Denna målning visar den kända berättelsen ur Esters bok. Under en arkad med spira i handen sitter kung Ahasveros medan Ester knäböjer framför honom. Till höger omfamnas hon av berättelsens skurk, Haman, som snart skall dingla i galgen i mitten. De två krönta figurerna till höger kommer från en annan biblisk berättelse, historien om Salomo och Batseba. (Från Wikimedia)
INNEHÅLL
Ester är en kvinna som spelade en verkligt avgörande roll i det judiska folkets historia.
När den persiske kungen Ahasveros (Xerxes I, 486-465 f Kr) sökte efter en ny drottning i stället för Vasti, som han hade förskjutit, begärde han att man skulle samla ihop landets alla vackra oskulder och föra dem till hans hus så att han kunde välja och vraka. Han valde en flicka vid namn Hadassa, som var mycket vacker.
Hadassa tillhörde den judiska kolonin i Susa, den gamla huvudstaden i Elam som vid den tiden var en provins i det persiska riket. Hon var ättling till de judar som förts bort från Jerusalem av den babyloniske kungen Nebukadnessar. Hennes far hette Abihail, men efter föräldrarnas död hade hon uppfostrats av sin kusin Mordokai.

Läs mer i Allt om Bibeln HÄR

Läs också i Bibelfakta HÄR

MINIKOMMENTARER till Esters bok:

Inga kommentarer: