25 feb. 2015

Jan Guillou i blåsväder

I söndags skrev Jan Guillou en krönika i Aftonbladet som påstår att den grupp som är utsatt i Sverige inte är judar, utan araber och muslimer. Han anklagar till och med dem som talar om antisemitism i Sverige för att ljuga.

Jan Guillou skriver i krönikan: "Man har posterat stridsutrustade specialpoliser med särskilt häftiga tyska kulsprutepistoler utanför landets synagogor och judiska skolor. Samtidigt dånar en våldsamt aggressiv debatt på landets liberala ledarsidor om antisemitismen i Sverige. Inte, således, om den dominerande formen av svensk rasism som riktar sig mot araber och muslimer. Nu, mina damer och herrar, träder vi in i den svenska politiska debattens helvetesrum. Ty varje försök att analysera eller förstå mekanismerna bakom denna uppochnedvända ordning utlöser traditionellt nya avgrundsvrål från liberalerna”.    

      Jan Guillou går till och med så långt att han påstår att judarna bara låtsas vara rädda för att vinna politiska poänger. Han kommenterar några inlägg som påstår att judar i Sverige har påverkats av antisemitism och funderar på att lämna landet. Guillou skriver: "Vi tar ett djupt andetag och tänker efter. Mest sannolikt är förstås att Willy Silberstein och Paulina Neuding bara ljuger, fast med gott uppsåt”    
     Du kan läsa Jan Guillos krönika HÄR>>>

    I Aftonbladet i söndags skrev Jan Guillou en krönika med anledningen av den senaste tidens angrepp på judar. Krönikan gick ut på att det inte alls är judarna som är utsatta utan att det i stället är araberna och muslimerna.
     Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson kommenterar Guillous krönika i den egna tidningen så här: "I stället för att solidarisera sig med rädslan hos de utsatta, väljer han att ifrågasätta den som lögnaktig och ironisera över den. I stället för att bry oss om hatet mot judar, menar han, bör vi fokusera på hatet mot muslimer eftersom det är mycket mer utbrett. Detta ’i stället’ är det riktigt farliga med Guillous text”, och hon fortsätter: ”Det Guillou gör är att be oss välja. Anser man att det finns ett utbrett hat mot muslimer i Sverige kan man inte samtidigt oroa sig för växande antisemitism. Problemet är att förlorarna i en sådan ekvation i första hand är de grupper som själva är utsatta för rasism.
      Du kan läsa Karin Petterssons kommentar HÄR>>>

     Även Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Björkman kommenterar Guilous krönika med orden ”Judar som ljuger, driver kampanjer och förolämpar sitt eget land. Med sådant fyllde Jan Guillou sitt spaltutrymme i söndagens Aftonbladet. Guillous konspiration går ut på att den rädsla judar just nu ger uttryck för i själva verket är en ’kampanj’ med mål att framställa Sverige som ett antisemitiskt snarare än islamofobiskt land."
      Du kan läsa Amanda Björkmans kommentar HÄR>>>

     Då Guillou insinuerar att judarna ljuger för att vinna politiska poäng då det gäller antisemitism, kan man undra vilka politiska poäng Jan Guillo försöker vinna genom sin krönika.

Peter Baronowsky

1 kommentar:

Martin Gustavsson sa...

Jan Guillo älskar konfliktskapande och att vara kontroversiell mer än något annat, tror jag.
Rasism – Är Jan Guillo i hemlighet för antisemitism?