8 feb. 2015

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 8 februari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Jag vaknar upp i egen säng hemma på Jelöy (Norge). Det har varit några dagar som nästan liknar vinter.

Större delen av veckan har vi varit i Tyskland, inbjudna att tala på Officersmötena för den Sydvästra divisionen i Tyskland. Programbladet för veckan såg ut så här...
...men det visade sig att deltagarna såg betydligt mänskligare ut än så....

Här är deltagarna samlade på måndagen och lyssnar då en av ungdomsledarna som rapporterar.

Ämnet vi hade fått var att undervisa om Team-arbete och de teman vi hade valt var bland andra:
- Teamarbete, det är inte meningen att du ska göra allt själv.
- Team teori.
- Ledaren, Teamet och Gud. Var är vi vi?
- Ledaren, Teamet och Gud. Vart är vi på väg?

 Vi hade en fin vecka med de tyska officerarna. Vi talade engelska och blev tolkade simultant i en tolkanläggning som vi hade lånat med oss från Kurscentret på Jelöy.

Som väntat orsakade tolkanläggningen en del rabalder i de olika säkerhetskontrollerna vi fick passera under resan. Jag hade tagit med tolkväskan som handbagage och den såg verkligen ut som en väl förberedd bomb med många ledningar mellan små apparater.

På vägen ut på flygplatsen i Oslo gick det relativt smärtfritt. Väskan gicks naturligtvis igenom och jag fick förklara hur de olika delarna fungerade. Men Frälsningsarméns uniform gjorde antagligen att jag inte klassades som en vanlig terrorist.

På vägen hem på flygplatsen i Dusseldorf fick jag inte samma hjälp av uniformen, som antagligen var helt okänd för säkerhetspersonalen. Först såg det ut som de hade en intern diskussion om vem som skulle gå igenom väskan tillsammans med mig. Den som förlorade bad mig öppna väskan medan han själv tog ett par steg tillbaka. Då väskan öppnats utan explosion, kom han fram till mig och väskan och förklarandet började. Öronhögtalare, sladdar, apparater för att ta emot ljdet, förpackningar med reservbatterier, mikrofon och utrustningen för tolken och mycket annat.

Då jag föklarat allt för den nitiske säkerhetvakten (jag tror inte han förstod engelska, men han ville nog inte låtsas om det), såg han på mig och min uniform och frågade "Pilot?" Jag föklarade för honom vad Frälsningsarmén är för något utan att han förstod och fick så småningom passera.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå upp till förmiddagsgudstjänsten på Moss kår. Jag hinner nog först lyssna på det mesta från TV-gudstjänsten i Västerås som börjar 10:05.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: