7 apr. 2015

En ny bok...

Idag börjar vi med en ny bibelbok i bibelläsningsplanen. Det är Johannesevangeliet. Om du inte varit med i bibelläsningen från årets början kan du hoppa på nu. Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR.

Till alla som anmält sig till Bibelutmaningen 2015 skickar vi ut ett mejl med information varje gång vi kommer in på en ny bibelbok. Här kommer lite bakgrundsinformation om Johannesevangeliet:

Om författaren:
Johannes föddes i den lilla staden Bethsaida i Galileen, som son till en fiskare vid namn Sebedaios. Hans mor, Salome, var moster till Jesus vilket innebar att Jesus och Johannes var kusiner. Johannes hade en äldre bror som hette Jakob och de var tillsammans med sin far delägare i en fiskerirörelse i Kafarnaum.
Johannes och Jakob tillhörde först vildmarkspredikanten Johannes döparens lärjungar, men anslöt sig sedan till Jesus. Johannes blev den yngste av Jesu följeslagare och även den som stod honom närmast. Innan Jesus avrättades bad han kusinen ta hand om Maria, vilket Johannes också gjorde.Johannes blev en av ledarna för den tidiga messianska urförsamlingen i Jerualem tillsammans med Simon Petrus och Jesu bror Jakob, och han tillhörde sannolikt de troende som lämnade Jerusalem tre år före dess förstörelse. Efter Jerusalems förstörelse blev Efesos i nuvarande Turkiet centrum för den kristna kyrkan. Enligt traditionen blev Johannes biskop med säte i Efesos och därifrån bedrev han en omfattande verksamhet i Mindre Asien. Omkring år 95 förvisades Johannes till ön Patmos i Egeiska havet av den romerske kejsaren Domitianus som straff för att han "talat om Gud och vittnat om Jesus". Ett par år senare tilläts Johannes återvända hem till sitt biskopsstift i Efesos. Johannes elev Polykarpos, berättar att Johannes bodde kvar i Efesos och levde ända "till Trajanus dagar". Trajanus blev kejsare år 98.
Förutom detta evangelium finns tre brev skrivna av Johannes bevarade samt Uppenbarelseboken, en redogörelse för de framtidsvisioner om "ändens tid" som han hade under vistelsen på Patmos.(Källa Bibelfakta).

21 bibelkommentarer, "Mannakorn", ett från varje kapitel i Johannesevangeliet finner du HÄR. /PB

Inga kommentarer: