11 apr. 2015

Frikänd eller dömd?

Kommentarer vid läsningen av det tredje kapitlet i Johannesevangeliet - del 4
Här är de tidigare inläggen från Johannes kapitel 3:
- Född på nytt - del 1
- Kött och ande - del 2

- Vad handlar egentligen Bibeln om? - del 3

Förra inlägget handlade om "Den Lilla Bibeln" (Joh 3:16) med det fantastiska budskapet om Guds kärlek till oss människor, men också om allvaret att våra val här i livet kommer att påverka vår evighet. Antingen får vi evigt liv eller också går vi förlorade.

Den kommande domen är ett återkommande tema i hela Jesu undervisning. I detta kapitel talar Jesus om det flera gånger. Han säger "Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn."
(Joh 3:18). Den som inte tror på Jesus blir frikänd, inte dömd, och den som inte tror blir dömd.

Jesus säger vidare "Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen ska inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom."
(Joh 3:36). Det finns två utgångar av livet här på jorden: evigt liv, eller inte evigt liv.

Detta är inte något populärt tema nu för tiden. Det är inte många som predikar om domen. Många säger att man inte alls ska tala om det. Men Jesus talar ju om det, till och med mer än någon annan i Nya Testamentet. Om Jesus gav budskapet om domen en så stor plats, borde inte vi också ge det mer utrymme?

Det finns till och med de som menar att det är kärlekslöst att tala om domen med människor som inte är frälsta. Men egentligen är det tvärtom. Om vi verkligen tror på Jesu undervisning om en kommande dom, är det då inte ytterst kärlekslöst att inte tala om för människor som är på väg att gå förlorade?

Jag håller med att det är mycket svårt att tala om domen på ett sätt så att människor kan ta emot budskapet. Det är svårt, men det är nödvändigt. Det gäller livet!

/PB

Inga kommentarer: