11 apr. 2015

Vad handlar Bibeln egentligen om?

Kommentarer vid läsningen av det tredje kapitlet i Johannesevangeliet - del 3
Här är de tidigare inläggen från Johannes kapitel 3:
- Född på nytt - del 1
- Kött och ande - del 2

Vad handlar Bibeln egentligen om? Alla tusen kapitel och alla tusentals verser? Om man skulle krama ur hela Bibeln och få fram kärnan, vad är det den egenligen handlar om, och sammanfatta det i en enda vers, har man normalt kommit fram till versen vi brukar kalla "Lilla Bibeln". Om du googlar på "Lilla Bibeln" får du fram förklaringen varför den kallas den lilla Bibeln. Det är för att den sammanfattar hela Bibelns budskap på ett kort och enkelt sätt. Så här lyder den: "Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." (Joh 3:16).

Det handlar om Guds kärlek. Ofta hör man att bibelordet missbrukas. De finns de som säger att det inte spelar någon roll hur man lever sitt liv. De kanske säger att Gud älskar dig ändå, precis som du är. Det är sant att du får komma till Gud precis som du är, men Gud älskar dig för mycket för att låta dig förbli precis som du är. Bibelversen säger att om du förblir som du är kommer du att gå förlorad.

Det finns andra som vill uppmuntra oss och säger till oss at vi är bra nog som vi är. Sannigen är att du inte är bra nog som du är. Om du vore bra nog som du är, hade inte Jesus behövt att dö på korset. Det är precis för att du inte är bra nog som du är som Jesus såg det nödvändigt att dö för din skull.

Istället för att säga att det inte spelar någon roll hur du lever ditt liv, säger denna bibelvers att dina val här i livet påverkar din evighet. Det är du som väljer!

Versen handlar om den dubbla utgången: Att få evigt liv eller att gå fölorad. Gud vill att alla människor ska bli frälsta och han såg ingen annan möjligt än att offra sin egen son för att det skulle kunna bli möjligt. Nu har Gud gjort sitt. Nu måste vi göra vårt val. Det finns ett evigt liv för "var och en som tror på honom..."

Inga kommentarer: