26 apr. 2015

Tidig söndagsmorgon på Jeløy den 26 april

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen och våren kom...och försvann. Den gångna veckan har vi huvudsakligen arbetat på "hemmaplan" på Jelöy.

Veckan började med en löjtnantskurs. De som deltog var löjtnanterna som gick ut förra året och året innan. Kursen handlade i stor utsträckning om hur det ser ut i omvärlden och om olika religiösa strömningar i tiden. Vi talade mycket om sekularisering, postmodernism, pluralism, relativism, synkretism och universalism. Dessutom talade vi om apologetik, trons försvar.

Senare i veckan hade jag en del undervisning för kadetterna på Officersskolan. För andraårskadetterna handlade undervisningen om Pastoralbreven, en fortsättning på förra veckans undervisning. För förstaårskadetterna var temat Uppenbarelseboken.
Till undervisningen om Uppenbarelseboken hittade jag en del gammalt material från den tiden jag var bibellärare på Folkhögskolan på Jelöy. Bland annat hittade jag denna översikt som jag gjorde över Uppenbarelseboken. Den är daterad mars 1987. Man kan kanske tycka att det är gammal undervisning, men Uppenbarelseboken har inte förändrats så mycket sedan dess. På den tiden var datorer förhållandevis nya och denna översikt är utskriven på en matrisskrivare, om det nu är någon som kommer ihåg den tiden.

De första kapitlen i Uppenbarelseboken handlar om de sju breven till församlingarna i Mindre Asien. Kapitel 4 börjar med att dörren till himlen öppnas och Johannes får se kampen på jorden från ett himmelskt perspektiv. Det är ett drama fullt av symboler och kan gott vara den stora vedermödan som Jesus talar om i sitt stora tal om den sista tiden (Matt 24 och 25). Därefter öppnas himlen för andra gången i kapitel 19, och Jesus kommer tillbaka till jorden och tusenårsriket, den slutliga domen och en ny himmel och jord.

Nästa vecka börjar för vår del med en tvådagarskurs för dem som ska vara vägledare för de nya löjtnanterna som går i ut i sommar. I slutet på veckan åker vi till Island för att vara med om Frälsningsarméns 120-årsjubileum på Island (Se HÄR.). Nästa "Tidig söndagsmorgon" kommer förmodligen från Reykjavik på Island.

Men just nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå upp till förmiddagsgudstjänsten på kåren i Moss.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: