18 juni 2023

Tidig söndagsmorgon i Riga den 18 juni

 






Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Under veckan har vi haft några mentorssamtal med frälsningsofficerare. Det var förmodligen de sista samtalen för vårterminen. Vi räknar med att fortsätta samtalen under hösten.

Den här helgen tillbringar vi i Lettland. Frälsningsarmén i Lettland fyller hundra år och Frälsningsarméns general kommer till Lettland för att delta i firandet. Rut och jag är också inbjudna på grund av att vi tidigare har varit ledare för Frälsningsarmén i Lettland. Frälsningsarméns musikkår i Västerås är inbjuden för att spela på ett friluftsmöte och på de offentliga mötena under helgen. Eftersom både Rut och jag spelar i Västerås musikkår ingår vi också i den inbjudan.

Vi startade resan utanför Frälsningsarmén i Västerås på fredagseftermiddagen. Bussen, som ska följa med oss över Östersjön och sedan till de olika platserna i Lettland, körde oss till Nynäshamn och efter en natt på sjön var vi framme i Ventspils på Lettlands nordvästra kust (se bilden). Efter drygt två timmars bussresa var vi framme i Jelgava (sydväst om Riga). Det var den platsen där Frälsningsarmén startade sin verksamhet i Lettland för hundra år sedan.

I Jelgava var det ett stort friluftsmöte och efter friluftsmötet fortsatte resan till huvudstaden Riga. Idag är det söndag och vi ska medverka i två Gudstjänster. Förmiddagsgudstjänsten där man också kommer att inviga nya officerare. På söndagseftermiddagen är Jubileumsmöte för hundraårsfirandet.

Då Rut och jag var ledare för FA i Lettland för mer än tio år sedan, hade vi ett tjugoårsjubileum för FA:s arbete i Lettland. Det kan vara svårt att första att vi hade ett tjugoårsjubileum tolv år sedan och att man nu firar hundraårsjubileum. Man brukar säga att "tiden går så fort", men så fort går den ändå inte. 

Hundraårsjubileet tar sin utgångspunkt i den dag FA startade i Lettland i början av 1900-talet. Sedan kom Sovjetunionen och invaderade Lettland och FA fick inte längre verka i landet. Den största delen av de hundra åren har inte FA haft någon verksamhet i landet. 

Då vi firade tjugoårsjubileet i Lettland räknade vi från den dagen FA åter fick öppna verksamhet i Lettland i och med Sovjetunionens fall.

Då vi nu är samlade till jubileet i Riga är det många minnen som kommer tillbaka.
Jubileumsgudstjänsten i tjugoårsjubileet avslutades med kaffe. Tjugo personer bar in varsin tårta och tårtorna var numrerade med 1-20. Den som bar tårta nummer ett blev soldat under det första året och så vidare. Den som bar in tårta nummer 20 hade inte varit frälsningssoldat mer än några månader.

Igår var det friluftsmöte i Jelgava (Bild 3) och därefter officersmöten.

Men nu är det söndagsmorgon och efter gudstjänsterna åker vi tillbaka till Ventspils för att tillbringa ännu en natt på båten och på måndagsmorgonen räknar vi med att vara tillbaka i Nynäshamn och då har redan den nya veckan börjat.

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: