4 juni 2023

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 4 juni

 





Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Förra söndagen talade Rut i Kiruna och idag är det min tur att tala på Söderkåren i Stockholm. Dagens gudstjänst är också vårterminens sista förkunnaruppdrag för Rut och mig. Vi har under våren fått kallelser att förkunna och undervisa på många olika platser och sammanhang. Det har varit bibelhelger, konferenser, bibelskola, kårsamlingar och gudstjänster. Förutom förkunnelse i vår hemkår i Västerås har vi talat i Trelleborg, Örnsköldsvik, Umeå, Uppsala, Vallbykyrkan i Västerås, Kiruna och så idag Söderkåren.

Framför oss ligger en lång skön sommar och till hösten väntar nya engagemang. Vi räknar med att börja hösten med en bibelhelg på Frälsningsarmén i Sogndal, en liten ort långt in i en av de stora fjordarna på Vestlandet i Norge, cirka 75 mil nordväst om Västerås. Sedan har vi ytterligare några engagemang bokade under det kommande läsåret.

Men det är inte så att vi är helt sysslolösa under sommaren. Vi uppdaterar vår sida varje dag på samma sätt som vi gjort varje dag som vi gjort sedan 2008 och vi fortsätter att dagligen skriva inlägg till "uppbyggelse, förmaning och tröst" (1 Kor 14:3).

Dagens besök på Söderkåren får mig att tänka tillbaka på väckelsen i Stockholm i mitten på 1970-talet. Ett starkt verktyg för den väckelsen var en ungdomskör på "sjuan", Söderkåren hette på den tiden Stockholms sjunde kår. Åke Pettersson var ledare för kören och kören fick heta "Det nya livet", och den var verkligen ett uttryck för sitt namn (Bild 2. Baksidan av LP-skiva med "Det nya livet). Vintern 1975 blev Rut och jag "drabbade" av Gud, ett gudsmöte som totalt förvandlade våra liv. Mitt genombrott inträffade helt oväntat efter ett vanligt söndagskvällsmöte på "sexan", Stockholms sjätte kår på Kungsholmen. Vi hade druckit kaffe efter mötet i "Lilla salen" och kårledaren, major Erik Lundkvist föreslog att vi alla skulle böja våra knän vid våra stolar och tacka Gud för dagen. Då vi gjorde det föll den Helige Ande över mig och några av de yngre musikanterna runt omkring och vi upplevde ett "Andens dop" som på många sätt liknade lärjungarnas upplevelse på den första pingstdagen. Rut och jag var 29 år och efter den dagen fick våra liv en totalt ny inriktning och vi lever fortfarande i det nya liv som tändes i oss då, även om det inträffade för 48 år sedan.

Söderkåren ligger på Hornsgatan i Stockholm och gudstjänsten börjar kl.11:00. Du kanske hinner dit om du finns i Stockholm.

Med önskan om en ny välsignad vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: