7 juni 2009

Dagen efter

Idag är det dagen efter helgen. Det är det ju varje måndag. I går var det dagen efter Sveriges Nationaldag. I går var det också söndagen efter pingst.

För en vecka sedan var det dagen efter pingst. Det brukade vara en en helgdag med beteckningen annandag pingst.

Livets fester är viktiga. Det är viktigt att kunna se fram mot festdagarna. Födelsedagen, konfirmationen, bröllopet, söndagen.

Men, livet består huvudsakligen inte av festdagar. De flesta dagarna är dagarna efter festen. Annandagar, tredjedagar, fjärdedagar...

Det viktigaste i livet är vad vi gör med dessa andra dagar. Vad vi gör på dessa alla andra dagar formar vårt liv.

Lärjungarna fick uppleva en fantastisk pingstdag. All fruktan var borta. De levde som i ett rus. Tretusen människor blev frälsta. Det var obeskrivligt fantastiskt.

Men pingstdagen tog slut. Festen var över. Ruset hade avtagit. Det hade blivit annandag och kvar fanns bara minnet av festen, även om "känslan sitter kvar länge", som en researrangör brukar annonsera.

Hade det bara varit pingstdagen hade det inte blivit någon kristen församling på jorden. Hur lärjungarna hanterade annandagen, tredjedagen, fjärdedagen skulle avgöra kristendomens framtid, ur ett mänskligt perspektiv.

Det var inte fest alla dagar. De blev förföljda, misshandlade, hånade. De blev osams och fick många problem att hantera i församlingarna. Men de höll ut och fortsatte vandringen med Herren, trots att det inte var fest alla dagar.

Idag är det annandagen efter helgen. Sedan kommer tredjedagen och fjärdedagen...

Ta noga vara på varje dag. De är de dagarna som formar ditt liv. Det är de dagarna som är ditt liv.

Ha en bra dag. Dagen efter..

peppebaron

Inga kommentarer: