13 juni 2009

Tio år med Frälsningsarmén Nacka

Frälsningsarméns kår i Nacka startade officiellt 1999, men hade innan dess fungerat en längre tid som FA-gemenskapen i Nacka.

Då Rut och jag 1991 flyttade tillbaka till Stockholm och blev föreståndare för Lännersta kursgård, samtidigt som vi var föreståndare för Frälsningsarméns Sociala Institut, inbjöd vi på torsdagskvällarna till Bibelundervisning, bön och lovsång på Lännersahemmet. Det var på ett sätt en fortsättning av den hemgrupp vi hade i Stockholm innan vi flyttade till Norge många år tidigare.

Gruppen som samlades på torsdagskvällarna växte och då Liv-Bente och Hans Nilsson flyttade till Nacka utvidgades verksamheten till att även inbjuda till idrottsaktiviteter, cellgrupper och babysång.

Under flera år frågade divisionschefen i Stockholm om vi inte skulle göra FA-gemenskapen till en kår.

Då senare Sara och Warren Downey flyttade till Nacka kände vi oss mogna att ta det steget. I december 1999 invigdes kåren i Nacka av Frälsningsarméns ledning. Kåren fick då en ledningsgrupp på sex personer, Sara och Warren, Liv-Bente och Hans, Rut och mig.

Då Sara och Warren flyttade från Nacka bestod ledningsgruppen under fem år av Liv-Bente, Hans, Rut och mig.

Därefter har officerare beordrats som kårledare i Nacka. Först Johanna Fryk och sedan Lotta Edwinsdotter.

Lokaler
Kåren flyttade efter ett tag sin mötesverksamhet från Lännersta och hyrde in sig i olika lokaler: Skogsbo, Kyrkans Hus och Pingstkyrkan.

Under den tiden hade kåren Bibelstudiesamlingar och andra mindre samlingar i FASI:s konferensrum i Orminge.

Kårens kringflackande liv tog slut då vi fick hyra en nedlagd förskola mitt i bostadsområdet i Orminge med många tusen invånare. (se bilden överst)

Verksamhet
Centrum i verksamheten har varit kårens söndagsgudstjänst för hela familjen. Många barn föddes in i kåren och det kryllade stundstals av barn på golvet under våra söndagsgudstjänster.

Kåren inbjöd också varje vecka till bibelstudiekvällar och/eller bönemöten.

Övriga verksamheter under de tio åren: Söndagsskola, babysång, trumskola, musiklekis, idrott, öppen kör, hornmusik, cellgrupper, Alphakurs, mansfrukostar, kvinnofrukostar, söndagsmiddagar, kårsamlingar med mera.

Dessutom har kåren haft medlemsupptagningar, bröllop, barnvälsignelser, förbundsdag och begravning.

Den ekumeniska verksamheten har varit starkt framträdande i kårens tio-åriga liv. Vi har flera gångar varje år haft gemensamma möten för alla församlingar i Orminge/Björknäs. Varje försommar har vi haft ett stort ekumeniskt friluftsmöte på Frälsningsarmén där den stora altanen utanför kårlokalen har tjänat som plattform och parken framför har varit picknickområde för mötesbesökarna. Kåren har även deltagit i sjukhusandakterna tillsammans med Svenska kyrkan.

Varje sommar har vi varje söndag haft gemensamma söndagsgudstjänster för Frälsningsarmén, Pingstkyrkan och Björknäskyrkan.

Utflyttning
De senaste åren har flera av familjerna flyttat ut ifrån Nacka. Samtliga i Frälsningsarméns tjänst.
Flera andra av våra äldre medlemmar har flyttat från Nacka och vår allra äldsta medlem har fått flytta hem till Herren.

Då Frälsningsarmén nu har beslutat att lägga ned kåren i Nacka kan vi konstatera att fyra av kårens soldater har blivit officerare i Frälsningsarmén. Med tacksamhet kan vi också se tillbaka på de många människor som blivit betjänade och välsignade på Frälsningsarmén i Nacka under de tio år den fanns till.


Avslutningsgudstjänst
Kårens avslutningsgudstjänst, som även var farvälmöte för den sista kårledaren Lotta Edwinsdotter, hölls på kåren den 16 juni 2009.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: