12 juni 2016

Tidig söndagsmorgon på Jeløy den 12 juni

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen efter en intensiv vecka. Veckan började med Sveriges nationaldag. För oss som bor i Norge var det en vanlig arbetsdag, men på kvällen samlades vi, en grupp invandrare från Sverige. Det är alltid problem med integrering av invandrargrupper och så är det också med oss svenskar. Visserligen var vi med och firade "syttende mai", men den sjätte juni blev vi blågula och samlades för att sjunga "Du gamla, du fria". Jag tror vi var mellan 20 och 30 personer samlade från familjerna Kjellén, Baronowsky och Nilsson.

Bodil och Helge
Sist vi försökte inta Norge gick det ju inte så bra. Dom sköt vår kung, Karl den 12 (eller var det vi själva som sköt honom?). Den här gången kommer vi in i landet lite mer försiktigt och nedtonat (Du som läser detta: säg ingenting till norrmännen).

Dagen efter nationaldagen var det "business as usual". Rut och jag hade två utbildningsdagar för de som ska bli vägledare för de åtta nya löjtnanterna som sänds ut under kongressen. Den andra dagen var också de som har varit vägledare inbjudna för att dela sina erfarenheter med de blivande vägledarna.

På kvällen efter den andra kursdagen åkte vi över Oslofjorden och vidare ned till Tönsberg för att vara med om farvälvälmötet för Bodil och Helge som flyttar upp till Mosjöen och Sandnessjön.

Ny rektor på Jelöy
Under kursen släpptes också nyheten om vem som blir ny rektor på Jelöy Folkhögskola. Nu har Wenche Walderhaug varit rektor i åtta år och har fått nya order till Oslo. Wenche var elev på Bibellinjen 1986/87. Och då man nu skulle utse en ny rektor som blev det naturligtvis en tidigare bibelevelv från Jelöy, Hans Nilsson som gick på skolan 1987/88. Han är dessutom svensk. Vi gratulerar Hans och skolan till den nya utnämningen!

I fredags var det åter dags att ta fram den blågula flaggan och vinka lite extra med den. Det äldsta barnbarnet tog studenten! Detta hände i Borås som är hemort till äldsta sonen och hans familj. Då vi flyttade hem från Norge sist, 1988, flyttade vi till Borås och äldste sonen tyckte nog att han hade flyttat färdigt med föräldrarna då, så där blev han kvar.

I väntan på studenten
Vi har faktiskt firat en student tidigare i Borås. Det var 21 år sedan, då äldsta barnbarnets blivande mor tog studenten. Äldste sonen och jag satt då i en öppen bil och spelade kornett hela vägen hem till Frufällan (Det var vackrare musik på lastbilsflaken på den tiden!?).

Ja, nu är det söndag och snart börjar en ny spännande vecka. Jag  ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.

/Peer Baronowsky


Inga kommentarer: