28 juli 2016

Glöm inte vem du är!

Det sägs att kung Georg V sa till prinsen av Wales: "Kära barn, du får aldrig glömma vem du är, för om du kommer ihåg vem du är kommer du uppföra dig därefter".

Kungen tänkte sig nog att det var lätt för sonen att glömma bort vem han var och att det kunde leda till opassande uppträdande. Det är ingen tvekan om att vi uppför oss utifrån vem vi är.

Jag hörde en gång om en liten pojke som började på Frälsningsarméns söndagsskola i en liten svensk stad. Tidigare hade han gått på en annan söndagsskola på andra sidan gatan. Då var det någon som frågade pojken varför han hade bytt söndagsskola, och pojkens svar blev: "På den andra söndagsskolan sjöng vi varje söndag ´Ett litet fattigt barn jag är´, men här sjunger vi i stället ´Jag är barn till en kung´". 

Om man varje vecka sjunger hur liten och fattig man är, kommer man säkert att uppföra sig därefter. Och man varje vecka sjunger att man är barn till en kung så blir resultatet säkert att man uppträder därefter.

Uppenbarligen hade församlingen i Korint glömt bort vem de var. Paulus fick flera gånger fråga församlingsmedlemmarna "Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er?" (1 Kor 3:16 och 6:19). Om du kommer ihåg att Guds Ande bor i dig, kommer det säkert att påverka vem du är. 

Till efesierna skriver Paulus att Gud bor hos dem med samma kraft som väckte upp Jesus från de döda (Ef 2:18-20). 

Glöm inte bort vem du är! Det kommer att påverka hur du talar, hur du handlar och hur du lever. Vem vet, det kanske till och med kan vara med att förvandla någon annans liv.

/PB

Inga kommentarer: