31 juli 2016

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 31 juli

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var vi tillbaka hemma på Jelöy i Norge. Semestern är slut för den här gången. Men det är inte så tokigt här hemma heller.

Vår granne, som för övrigt är vår egen mellanson med familj, har bytt båt och ville gärna ta med ´de gamle´ ut på en båttur.

Igår (lördag) åkte vi båt Oslofjorden norrut till Dröbak där norrmännen sänkte krigsfartyget Blücher under den tyska invasionen av Norge under andra världskriget. Du kan läsa mer om Blücher HÄR.

Nu börjar vi förbereda allt som ska hända under det nya skolåret. Närmast på programmet under augusti ska vi ha en kurs för unga gifta officerspar "Äktenskap och tjänst" och sedan åker vi till Island för att ha undervisning för divisionens officerare.

För trettio år sedan var Rut och jag lärare på Jelöy folkehögskola och under de nio åren vi bodde i Norge hade vi närmare 1000 elever. Idag möter vi dem överallt. Många av dem är idag officerare, och många av bibeleleverna har idag ledarpositioner i Frälsningsarmén i Norge, som till exempel peronalchefen och Stridstopets redaktör. Den nu avgående rektorn på folkhögskolan var elev på bibellinjen vårt näst sista år, och den nu tillträdande rektorn var elev på bibellinjen vårt sista år. Han är till och med svensk och heter Hans Nilsson.

En av de nya officerarna som nu ska ut i sin första order var elev på folkhögskolan för trettio år sedan. Det tar tydligen många år för några att bestämma sig. Ja, det kanske inte jag ska tala om, som blev officer vid 63 års ålder.

En bra rubrik på den här bilden skulle kunna vara "Bibelelelev ute och cyklar". Han gick på bibellinjen vårt första år på Jelöy för 37 år sedan och nu ska han cykla från nordnorge till sydnorge för projektet "Others". 320 mil, lika långt som att cykla hemifrån oss ner till Alicante i södra Spanien.
Läs mer om cykelturen och om Others HÄR.

I morgon börjar augusti månad och under hösten har jag ett erbjudande som du kommer att få svårt att tacka nej till. Under varje månad kommer vi att erbjuda en av våra böcker till 25 procents rabatt. I morgon kommer presentetationen av augusti månads bok. Missa inte det!

För övrigt önskar jag dig, som vanligt, en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: