20 apr. 2011

UR:s sexsatsning synades under SEA-seminarium




Från SEA:s nyhetsbrev

Drygt 40 personer besökte frukostseminariet "Sexualkunskap utanför kartan?", som SEA arrangerade tillsammans med Credoakademin i Stockholm.

Bakgrunden till seminariet var den massiva kritik som riktats mot Utbildningsradion, UR, då de har tagit fram ett lektionsmaterial i samarbete med RFSU. Från SEA:s håll anser vi att materialet inte speglar den mångfald av åsikter som finns i det pluralistiska samhället utan enbart utgår från ett visst perspektiv. Satsningen ställer dessutom frågor kring skolans roll när det gäller att förmedla kunskaper till unga om sexualitet. Uppmuntrar lektionsmaterialet till en liberal sexualetik som inte delas av stora grupper i samhället?

Seminariet bjöd på en hel del saklig kritik av UR:s lektionsmaterial.

Bland annat kunde vi från SEA:s håll belysa hur filmen stred mot läroplanen för grundskolan. Där framgår det tydligt att "[a]lla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra uppfattningen".

Med vilket förtroende skickar de som tycker att sex hör till monogama äktenskap, nu sina barn till skolan? Eftersom stora grupper känner sig uteslutna från lektionsmaterialet är det bara att konstatera att UR utgår från en ensidig uppfattning. Det finns nämligen olika uppfattningar om hur man i Sverige i dag ser på kärlek och sex, eller på äktenskap och sex.

Bilden bekräftades av Marie Nylén från Levande familjer som under seminariet läste upp flera mail från upprörda föräldrar.

Skälet till att UR valde att samarbeta med RFSU, var att de enligt dem hade mycket sakkunskap och var ofta ute på skolor och informerade om sex.

Världen idag rapporterade från seminariet:

"- Men RFSU är faktiskt en lobbyorgansation, även om den bland allmänheten har fått status av myndighet. Det tycker jag är väldigt olyckligt.

Enligt Anna Birgersson-Dahlberg svarar filmens och det övriga materialets innehåll mot ämneskraven och bygger på frågor som ungdomar själva har haft. Dessutom har det provats på referensgrupper av lärare och elever.

- Filmen ska ge baskunskap, så etik tas inte upp. Den ger ingen helhetsbild, utan meningen är att läraren ska använda den som underlag för en vidare diskussion i klassrummet. Jag har själv varit med om att det sker, sa hon.

Marie Nylén från den kristna organisationen Levande familjer berättade att många upprörda föräldrar hört av sig om UR:s material, och ifrågasatte även den positiva reaktionen bland elever som sett filmen.

- Det krävs mycket mod för att en trettonåring ska stå upp för en annan åsikt än majoriteten. Det här är inte demokrati, utan toppstyrt.
Kritisk var även Rouby Hanna, som studerar på Credoakademins bibelskola. Hon menade att producenterna ignorerat den stora grupp invandrare i Sverige som står mycket långt från en liberal sexualmoral.

- Jag bor i Södertälje, där föräldrarna anser att ungdomarna ska vänta med att ha sex tills de gift sig, och som dessutom lever i en stark hederskultur. När de får veta att skolan introducerat ett sånt här material kan det utlösa våldsamma krockar inom familjerna, sa hon till Världen idag."

Efter seminariet upplevde vi att UR hade tagit till sig av kritiken. Samtidigt vet vi att lektionsmaterialet används flitigt på skolor runt om i landet.

För att balansera undervisningen och hjälpa föräldrar håller vi på att ta fram en DVD från frukostseminariet. DVD:n kommer inom kort att tillgängliggöras för intresserade som till exempel vill skicka den till lärare eller rektorer som underlag i undervisningen. Debatten fortsätter.

JACOB RUDOLFSSON

Samordnare
Svenska Evangeliska Alliansen

Inga kommentarer: