6 apr. 2013

Inför söndagen - Påskens vittnen

Söndagens texter, Andra söndagen i påsktiden - Jer 18:1-6 | 1 Joh 5:1-5 | Joh 21:15-19 | Ps 145:1-7
Vem är det som älskar Gud?
"
Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud, och den som älskar fadern älskar också hans barn. Att vi älskar Guds barn ser vi därav att vi älskar Gud och håller hans bud. Ty detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Hans bud är inte tunga, eftersom alla som är födda av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds son?" (1 Joh 5:1-5)

Att älska Gud är ingen känsla. Då Jesus säger att det största och främsta budet är att "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd" (Matt 22:37), så är det inte en befallning att vi ska ha en speciell känsla. Det är inte så lätt att bestämma vilken känsla vi själva ska ha.

Att älska Gud är så mycket mer än en känsla. Det är ett beslut, ett beslut som får konsekvenser. I texten ovan står det vem som verkligen älskar Gud. Detsamma kan vi läsa i Johannesevangeliet (Joh 14:21; Joh 14:23). Den som verkligen älskar Jesus är den som håller hans bud, "den som håller fast vid mitt ord" (Joh 14:23).

Håller du fast vid Guds ord? Eller kompromissar du med vad Guds ord säger?

Det finns kraft i Guds ord - om vi bara tror det!

 Genom att tro på Guds ord kan våra liv bli förvandlade. Vi blir födda på nytt genom att tro på Guds ord (1 Petr 1:23). Vi blir till och med delaktiga av gudomlig natur genom att tro på Guds ord (2 Petr 1:4).

Men hur mycket av Bibeln måste man tro på för att bli frälst? Måste man tro på skapelseberättelsen? Måste man tro på jungfrufödseln? Måste man tro att Jesus gick på vattnet?

Det är nog bra om man tror på allt detta, men för att bli frälst behöver man bara tro på en enda sak: Påskens budskap. I Romarbrevet 10:9 kan man läsa de två förutsättningarna för att bli frälst: Man måste tro en sak och bekänna en sak. 

Vad är det enda man måste tro för att bli frälst?: Att Gud har uppväckt Jesus från de döda.
Vad måste man bekänna för att bli frälst?:  Att Jesus är Herre.

 "Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." (Rom 10:9)

Då sker undret i ditt liv. Det är först då som påskens budskap blir verklighet för dig. Det liv som Jesus gav får uppstå i ditt liv.

Och sedan får du bara fortsätta att älska Herren och hålla fast vid hans ord resten av livet.

Älskar du Jesus? Älskar du Jesus så mycket att du vill hålla fast vid hans ord? Det var den frågan som Jesus ställde tre gånger till Petrus i en annan av söndagens texter: "Älskar du mig?" (Joh 21:15-19)

Inga kommentarer: