20 apr. 2013

Tidig lördagsmorgon i Tampa, FloridaDen här veckan har vi besökt Ronda och Paul Bollwahn i Tampa. Hur hamnade vi här, kan man ju fråga?

Det hela började med att Rut fick ett stipendium från Svenska Institutet för att studera frivilligarbete i USA. Resan omfattade studier både i Västra territoriet, i Centralterritoriet och i Östra territoriet (Frälsningsarmén i USA består av fyra territorier).
Vid besöket i Chicago i Centralterritoriet var Ronda Bollwahn Ruts värd. Ronda var då ansvarig för frivilligarbetet i territoriet och hennes man Paul var socialchef i Centralterritoriet. Rut fick med sig många intressanta upplevelser om frivilligarbetet under tiden i Chicago.

Några år senare bjöd vi in Ronda och Paul Bollwahn till Frälsningsarméns Socialtjänst i Sverige. De var talare på årets Sociala Dagar i Örebro och höll också en friskvårdskurs för äkta makar på Lännersta under besöket i Sverige. Under det besöket ordnade vi också så att Ronda och Paul kom med på en jättebild på första sidan av Dagens Nyheter. Samtidigt som Ronda och Paul var i Stockholm var Lech Walesa från Polen på statsbesök. Vi gick ut för att se då Lech Walesa kördes genom Stockholm i galavagn. Det var kallt och blåsigt och en fotograf som stod bakom oss tog en bild på Lech Walesa då han passerade i galavagnen. I förgrunden på bilden ser man Ronda och Paul bakifrån med uppdragna huvor på sina jackor. Ingen kan se att det är Ronda och Paul, men vi vet…

Nästa gång vi sågs var i Washington. Ronda var då ansvarig för frivilligarbetet för hela USA och Paul var Nationell Socialchef för de fyra USA-territorierna. Rut och jag hade talat på den skandinaviska kongressen i Pennsylvania och innan vi reste hem till Sverige tog vi en avstickare till Washington för att hälsa på Ronda och Paul. Under besöket i Washington tog de med oss på en båttur på Cheesapeek Bay och inne i en souveniraffär provade Paul en peruk och en keps. Ja, så här kan en socialchef för fyra territorier se ut då han lägger av sig uniformen och umgås med vänner.

Åren gick och för fyra år sedan fick vi ett mail från Ronda och Paul som då var pensionärer. De bodde i Denver, men hyrde varje vår ett hus i Florida och dit blev vi inbjudna. Vi var då ledare för Frälsningsarmén i Lettland och hade inte tid med några längre resor, så vi tackade nej till inbjudan. Inbjudan upprepades år efter år och nu då vi själva har blivit pensionärer tackade vi slutligen ja till inbjudan.
Under dagarna i Tampa fick vi också besöka Divisionshögkvarteret för Florida. Det är betydligt större än ett divisionshögkvarter var i Sverige, på den tiden de fanns om någon kommer ihåg dem. Paul och Ronda frågade förstås varför vi hade lagt ned divisionerna i Sverige och jag svarade sanningsenligt att det skedde på den tiden vi hade en engelsktalande ledare för Frälsningsarmén i Sverige och han hade läst i den engelska Bibeln att det står ”Let there be no divisions among you.”
En morgon då vi satt och åt frukost hemma hos Bollwahns promenerade en alligator förbi oss på några meters avstånd. Jag sprang in efter kameran, men alligatorn hade redan dykt ned i vattnet, antagligen på väg att inta sin frukost i form av två ankor som simmade omkring i vattnet. Alligatorn kom inte med på bilden, men väl några tropiska fåglar på andra sidan vattnet.
I morgon är det söndag och då åker vi till Clearwater för att gå på gudstjänst på Frälsningsarmén.
Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: