2 mars 2014

Tidig söndagsmorgon i Vadsö den 2 mars


Söndagsmorgon igen. Och denna gång vaknar vi upp i Vadsö i nordöstra Norge. Vadsö ligger långt österut i Norge. Vi är faktiskt längre österut än Sankt Petersburg.

I torsdagskväll hade vi den andra samlingen i vårt soldatkurs i Moss kår. Cirka trettio personer samlades för att studera Guds ord och Frälsningsarméns troslära. Det är en väldigt inspirerande grupp att möta. Den här gången stannade vi inför den första trosartikeln som handlar om att Guds ord är det enda sanna rättesnöret för kristen tro och lära.

Efter torsdagssamlingen bar det iväg till Vadsö. Om vi hade kört bil från Moss och tagit genvägen genom Sverige och Finland hade det varit 210 mil att köra. Nu flög och vi lyfte och landade fyra gånger för att komma fram. Först Oslo-Kirkenes, sedan Kirkenes-Vardö, sedan Vardö-Båtsfjord och slutligen Båtsfjord-Vadsö. Vadsö är centralorten i området med cirka 6000 ivånare.

Utsikt från officersbostaden i Vadsö
På fredagskvällen hade vi möte i Vadsö. Det var en riktigt gammaldags "Festkväll" som jag minns dem från åttiotalet då vi bodde i Moss sist. Man kan säga att det är ett vanligt möte, men någonstans i mitten avbryts mötet med kaffeservering och försäljning av lotter till kvällens lotteri. Sedan dukas kaffet bort och mötet fortsätter med sång och predikan.

På lördagsförmiddagen var det möte i Vardö sju mil öster om Vadsö. Vardö är den enda plats i Norden som bara har tre årstider. Det blir aldrig sommar i Vardö. Temperaturen når aldrig upp till den nivå för att det meteorologiskt ska kunna betecknas som sommar. Det är bara höst, vinter och vår. På Vardö som är en ö finns det bara ett träd. Det packas in varje vinter för att det ska kunna överleva till nästa vår.Vardö har ungefär 2000 invånare.

Frälsningsarmén i Vardö
På Vardö finns en Frälsningsarmékår som fortfarande lever. Sist vi besökte Vardö var 1999 och då hade man fortfarande egna officerare på ön. Idag ansvarar kårledarna i Kirkenes för både Vardö och Vadsö. Deras närmaste kollegor som kårledare finns 90 mil från Kirkenes där de bor.

På vägen till Vardö berättade kårledaren att i "gamle dager" var det tolv officerare stationerade på Vardö. Då hade man barnhem och ålderdomshem, slumsystrar och kårofficerare. Många soldater var det också. Men det var då det.

Efter mötet gjorde vi, tillsammans med kårledaren, hembesök hos två av kårens äldre medlemmar. Hemma hos Sara, 85 år gammal, som just kommit hem från sjukhuset efter att amputerat ett ben, passade vi att fråga hur Sara kom i kontakt med Frälsningsarmén och blivit frälst. Sara berättade att hon kom från en same-by där Frälsnignsarmén var okänd. Då hon en gång fick en present fann hon under presentpapperet att man använt Stridsopet som emballage. Hon glömde bort presenten och började läsa på emballaget om Frälsningsarmén. Då hon senare kom till Vardö blev hon frälst där. Ja, man kan tydligen sprida Stridsropet på olika sätt.

Ikväll ska vi ha möte i Vadsö igen och sedan köra ned till Kirkenes under kvällen. I morgon, måndag har vi bibelstudium i Kirkenes och sedan får vi flyga hem igen. Efter två dagar hemma ska vi resa norrut igen. Denna gång med bil. Vi kommer att ha en bibelhelg i Målöy för Nordre divisjon, men det återkommer jag till till nästa söndagsmorgon med "Tidig söndagsmorgon i Målöy".

Till dess önskar jag dig en välsignad vecka
/Peter Baronowsky

Inga kommentarer: