28 mars 2014

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 30 mars

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. För en gångs skull vaknar jag upp en söndagsmorgon i min egen säng hemma på Jelöy. Men där får jag inte stanna länge. Idag har Rut och jag en Bibel- och Inspirationsdag på kåren i Sandvika på andra sidan Oslofjorden. Först är det gudstjänst på förmiddagen och efter middagen blir det bibelstudier.

Under veckan hade Officersskolan besök av Nina. Nina berättade om sitt liv. Hon var en av de första soldaterna som invigdes i Sankt Petersburg efter det att Frälsningsarmén fick komma tillbaka till Ryssland. Några år senare blev det krig i Tjetjenien och Nina åkte dit för att starta ett hjälpprogram i Frälsningsarméns regi för barnen som drabbades hårt av kriget.

Nina
Det började med skaffa mat till alla barn som levde mitt i krigszonen. Programmet utvecklades till ett utbildningsprogram eftersom dessa barn inte kom i kontakt med någon form av skola. Verksamheten växte och man öppnade tre stora utbildningscenter.

En dag då hon var på väg i bilen tillsammans med några medarbetare stoppades bilen i vägspärr av några tjetjenska krigare. De frågade vem som var ledare för gruppen och då Nina talade om att det var hon fick hon en svart huva över huvudet och en pistol mot tinningen och fördes bort.

Nina berättade sedan hur hon i 169 dagar hölls fängslad, fastkedjad i en håla i marken. Hon berättade om alla umbäranden under de åren och hur hon frös på vintern, men ändå uppskattade den tiden eftersom hon då slapp ormarna och råttorna som annars befolkade jordhålan.

Nina berättade också om hur hon under alla dessa dagar lärde sig mycket om sig själv och om Gud. Varje kväll tackade hon Gud för att det nu var en dag mindre av den tid hon skulle sitta i jordhålan.

Dynamo i luften
Under veckan har jag också haft den första undervisningsdagen som Rut och jag skall ha med Dynamo. Det är namnet på Frälsningsarméns ungdomsteam. Du kan läsa mer om Dynamo HÄR.

Vår undervisning för Dynamo kommer att handla om Gamla Testamentets historia, Nådegåvor, Bön och fasta.

Då det gäller undervisningen i Gamla Testamentet har jag plockat fram det undervisningsmaterial som jag skrev 1986 då jag var bibellärare på Jelöy folkhögskola. Den serien gick också som Krigsropets Bibelskole med ett avsnitt varje vecka. Man kan tycka att det är ett väl gammalt material, men det är faktiskt så att Gamla Testamentets historia har inte förändrat sig sedan dess, och då jag nu plockar fram det materialet blir jag faktiskt lite förvånad över hur bra det är. Jag kanske till och med översätter det till svenska och publicerar det på rupeba.se så småningom.

Under veckan har vi också haft den fjärde samlingen i serien som vi genomför hemma i Moss kår: Soldat i Frälsningsarmén. Det är fortfarande en stor grupp som troget kommer varannan torsdag under våren. Kursen avslutas med en heldag lördagen den 24 maj och efter det räknar vi med att ha soldatinvigning en söndag på försommaren.

Igår, lördag, var vi lediga. Dagen användes till att bygga ett trädäck utanför huset vi bor i på Jelöy. Alla andra hus på gatstumpen med folkhögskolans lärarbostäder har en sådan. Snart har även vi en sådan.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka till Sandvika. Därefter kommer det förmodligen en ny vecka och då åker Rut och jag till Island, men det återkommer jag om.

Jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.
Peter Baronowsky

1 kommentar:

FORMER SALVATION ARMY OFFICERS FELLOWSHIP sa...

I hope that Nina's presentation was videotaped, and that a copy might be provided. I's be very happy to translate her story into English (from Russian if necessary) to be shared with Rupeba, the FSAOF and other SA related blogs and interested parties
.
I was privileged to share in the re-opening of the SA work in Russia, in what was then Leningrad. Nina's story along with many others from those early days of our return need to be recorded and archived.

I welcome your response.

Blessings, Sven