9 juli 2018

Vi dör för att ni vill ha telefoner

- Dagen -
Den kongolesiska läkaren, pastorn och MR-aktivisten Denis Mukwege drog in som en virvelvind i Almedalen, dit han kommit för att prata kvinnors rättigheter, befriande av slavar och inte minst hårda åtgärder mot vanstyret i hans hemland DR Kongo.
Dagen fick vara med vid ett annat sådant tillfälle, ett informellt möte som Denis Mukwege hade med politiker och aktörer från civilsamhället.

”Värre än någonsin”
Där var hans budskap att omvärlden måste få upp ögonen får det urskillningslösa våld som i dag genomsyrar DR Kongo, där mord och våldtäkter kan ske utan rättsliga åtgärder och där milisgrupper roffar åt sig av landets rikedomar på folkets bekostnad.

– Situationen är värre än någonsin, sa Denis Mukwege.

Bland annat tog Mukwege upp konfliktmineralerna som utvinns ur mer eller mindre slavlikna förhållanden, vilket också är den moderna teknologins mörka baksida. Kongos mineraler används i dag till mobiler och datorer, och utvinns bland annat av barn.

– Vi dör för att människor ska få använda datorer och telefoner. Och nu vill ni ha elbilar också. Vad kommer att hända med oss?


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: