21 feb. 2019

Frälsningsarmén bekämpar människohandel med europeisk kampanj

- Pressmeddelande -
Frälsningsarmén tar ett europeiskt helhetsgrepp med en treårig kampanj mot människohandel som ska genomföras i 28 länder. Först utär Sverige, Norge, Moldavien och Lettland. Webbannonser i digitala och sociala medier ska varna personer i riskzonen för suspekta jobberbjudanden och samtidigt alarmera konsumenter på möjlig människohandel. Konkret arbetar Frälsningsarmén över hela Europa för att bekämpa människohandeln med förebyggande, skyddande och återintegrerande insatser.

Världen över är ungefär 40 miljoner människor offer för modernt slaveri. Människohandel är en humanitär katastrof med som går de flesta obemärkt förbi. Den sker dock mitt framför ögon på oss, rör sig över landsgränser, och inom Europa ofta från öst till väst. Det är bakgrunden till Frälsningsarméns engagemang för att få ett slut på människohandel över hela Europa. Arbetet följer hela människohandelskedjan från de länder där utsatta rekryteras till transit- och destinationsländer där de exploateras i olika former av tvångarbeten, prostitution och tiggeri.

Med den paneuropeiska kampanjen Billiga tjänster kan komma med ett högt pris vill Frälsningsarmén varna personer i riskzonen och deras anhöriga för att nappa på jobberbjudanden som låter för bra för att vara sanna. Samtidigt uppmärksammas konsumenter i andra änden av kedjan på vad som kan vara orsaken till att tjänster är orimligt billiga och uppmanas att tänka till och reagera.

– Vi vet att förekomsten av arbetsexploatering inom flera branscher i Sverige är stor men att hjälpen till utsatta är minimial. För att förhindra detta måste vi stoppa efterfrågan och alla ta vårt ansvar för vad vår konsumtion bidrar till, säger Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare mot människohandel för Frälsningsarmén.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: