16 feb. 2019

Inför söndagen: NÅD OCH TJÄNST

- Från kyrkoaretsexter.se  -
Jon 3:10-4:11, Fil 1:3-11, Luk 17:7-10, Ps 25:4-11

Söndagens tema är nåd och tjänst. Det är ingen slump att ordet nåd kommer före ordet tjänst - All kristen verksamhet och tjänst utgår från Guds nåd!

Söndagens text är från Luk 17:7-10 där Jesus ger en liknelse om nödvändigheten att förlåta.

Innan liknelsen har Jesus undervisat hur lätt det är att bli sårad. I vers 3 säger han att vi ska vara på vår vakt. Denna varning kan både syfta tillbaka på det som sagts, att vakta så man inte orsakar en annan troendes fall. Det kan också syfta framåt på nästa stycke. Det är lätt att bli sårad om man är ovaksam, därför måste man säga till den som man upplever beter sig illa! Det är troligt att varningen gäller båda fallen - att vara vaksamma så vi inte sårar andra och inte själva blir sårade.

När Jesus säger att lärjungarna måste förlåta utbrister de – ge oss mer tro! Jesus svarar att om de hade tro som ett senapsfrö, så skulle de kunna kasta ett mullbärsfikonträd i havet. Bitterhet och oviljan att förlåta liknas här vid ett mullbärsfikonträd vars karaktärsdrag är att det har ett djupt och stort rotsystem, snabbväxande och producerar bitter frukt.

Sedan kommer liknelsen som är söndagens text med en tjänare som gör de tjänster han förväntas göra. I vers 10 säger Jesus ”På samma sätt är det med er, när ni har gjort allt ni blivit befallda [förlåtit varandra, se vers 4], då ska ni säga: "Vi är bara tjänare (ovärdiga att ta emot någon speciell utmärkelse), vi har bara gjort vår plikt."


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: