26 juli 2021

UTMANINGEN 26 juli - Jer 8

 

ETT AVFALL UTAN MOTSTYCKE

Bibelläsning: Jeremia 8
Läs bibeltexten här

"Säg också till dem: Så säger HERREN: Om någon faller reser han sig då inte upp igen och om någon går vilse vänder han då inte om?"  (Jer 8:4  FB)

Herren frågar sig om det inte är naturligt att vända om när man går vilse. Men Guds folk går vilse, men vänder inte om till Herren. Till och med storken vet hur man vänder tillbaka, men Guds folk vill inte vända tillbaka till Herren, utan slår sig till ro och säger "Allt står väl till." (vers 11).


Profeten sörjer då han ser tillståndet hos Guds folk (vers 18-22).

- Vad säger profeten då han ser tillståndet hos Guds folk idag?

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger profeten då han ser tillståndet hos Guds folk idag? Vad säger Herren då han ser tillståndet hos mig idag?
____________________
Innehåll:
Ett avfall utan motstycke (vers 1-17)
Profetens stora sorg (vers 18-22)

Kommentar:
Guds budskap till folket är att de syndar utan att ångra sig. De håller fast vid sitt svek (vers 5) och menar att de inte har gjort något fel (vers 6). De tycks tro att de kan komma undan utan konsekvenser och lever som om deras synd inte var särskilt allvarlig.

Folket säger att de har Guds ord, men i stället för att lyda det har de skriftlärda omtolkat guds ord och "förvandlat lagen till lögn". De har förkastat Herrens lag (vers 8-9).

Men i all sin synd känner de ingen skam utan säger "Allt är väl" (vers 11-12). Men synden kommer att komma ifatt folket. Invasionen från norr kommer att komma och Jerusalem och Templet kommer att ödeläggas (vers 15-17).

Jeremia ger uttryck för sin stora sorg (vers 18-22). Han ser det ingen annan ser: Synden och förnekandet av Guds ord kommer att leda till undergång.

Till eftertanke:
Vi kan se många av de samma tendenserna i vår tid. Man förnekar inte Guds ord men man förvandlar och omtolkar innebörden så att betydelsen bekräftar att jag får göra det som Guds ord kallar för synd, och säger "Det är inte så farligt, Allt är väl".
- Vad tänker du om detta? Kan du ge några exempel?



Inga kommentarer: