31 juli 2021

UTMANINGEN 31 juli - Jer 13

 

OHÖRSAMHET LEDER TILL FÅNGENSKAP

Bibelläsning: Jeremia 13
Läs bibeltexten här

"Men vill ni inte höra på detta, skall jag i det fördolda gråta över sådant högmod. Bittert gråter jag och tårar strömmar från mina ögon, därför att HERRENS hjord förs bort i fångenskap."  (Jer 13:17 FB)

Igen uttrycker Herren sin sorg över att hans folk inte vill lyssna på Hans röst. Herren säger: "Detta onda folk, som inte vill lyssna till mitt ord utan följer sitt hårda hjärta." (vers 10)


Resultatet av att inte lyssna på Herrens ord var att de gick fel och blev bortförda i fångenskap.


Detsamma gäller idag. Då vi inte lyssnar till Herren och följer Herrens befallningar går vi vilse och blir fångade på många olika sätt. Likgiltighet, brist på tillit till Guds ord, girighet och mycket mer.

Herren grät bittert över sitt folks ohörsamhet på Jeremias tid. Hur ser Herren på sitt folk idag? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hur ser Herren på mig idag? Lyssnar jag efter hans röst eller frågar jag inte efter den?

______________________
Innehåll:
Jeremias höftskynke (vers 1-11)
Juda liknas vid ett vinkärl (vers 12-14)
Ohörsamhet leder till fångenskap (vers 15-27)

Kommentar:
Vers 1-11 Jeremias höftskynke
Vi möter i Jeremias bok vid flera tillfällen profetiska handlingar som en förebild på vad som ska komma. Här uppmanar Herren Jeremia att köpa ett höftskynke och gå till Eufrat och gömma höftskynket. Eufrat ligger i nuvarande Irak, långt från Jerusalem och en vandring dit kunde ta månader. En långt tid därefter får Jeremia en uppmaning att gå tillbaka till Eufrat och gräva upp sitt höftskynke. Lång tid hade gått och höftskynket var nu fördärvat och dög inte till något.

Höftskynket är en bild på Juda och Jerusalem. Höftskynket blev skilt från sin ägare på samma sätt som folket skilt sig från Herren och tillbad avgudarna. Eufrat kan vara en symbol för avgudadyrkan, men det kan också vara en förebild på fångenskapen i Babylon. Det ska gå med Juda och Jerusalem som det gick för höftskynket. Riket kommer att falla sönder och inte längre fungera. Allt detta berodde på folkets högmod (vers 9) och att de inte ville lyssna på Herren (vers 10-11).

Vers 12-14 Juda liknas vid ett vinkärl
Vinkärlen är en bild på folket och vinet en bild på Guds vrede. En liknande bild används i Nya Testamentet där Jesus talar om gamla skinnsäckar som inte låter sig omformas av vinet (Gud) och därför spricker sönder (Matt 9:17). I Nya Testamentet framställs också de troende som kärl som bär Guds närvaro inombords (2 Kor 4:7). 

Vers 15-27 På väg mot fångenskap
En sista varning till folket att omvända sig och ge ära åt Gud innan mörkret kommer (vers 16). Jeremia gråter över att folket inte vill höra på Herren och därför kommer att föras bort i fångenskap (vers 17-19). Folket kommer att fråga varför detta hänt (vers 22) och svaret är "för att du glömt mig och litat till lögn" (vers 25).

Till eftertanke:
Fundera vidare på bilderna från Nya Testamentet:
1/ Vinsäckarna som hade fastnat i en form och som inte kunde ta emot nytt liv.
- Hur är det med församlingen idag? Hur är det med mig?
2/ Skatten i lerkärl. Kärlen som kan vara mer intresserade i hur de uppfattas än att ge ära till innehållet (Gud själv).
- Hur är det med församlingen idag? Hur är det med mig?

Inga kommentarer: