30 maj 2009

Ateister startar tankesmedja på nätet

Tidningen Dagen berättar att den ateistiska organisationen Humanisterna startar en ny tankesmedja på nätet.

Namnet på den nya tankesmedjan blir Fritänkarna.se.

Men ateister* tror ju bestämt att Gud inte finns. Om man låser fast sig vid att Gud inte finns, då kan man ju inte tänka fritt. Då har man redan låst fast tanken i en bestämd riktning. Om man dessutom låser fast sig i en tanke som inte är sann, så finns det ju små möjligheter att fritänkeriet kan hamna rätt.

På tal om att vara fri känner jag en som sa:
"Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria." (Joh 8:31-32 FB).

Eller som det står i portalen till Uppsla Universitet:
"Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större"

peppebaron

*Wikipedia.se definierar ateist på följande sätt:
Ateism (grekiska α, icke och θεος, gud) är positionen att det inte finns någon högre makt. Begreppet är omdiskuterat och spänner från begreppsbestämningen avsaknad av tro (på någon eller några gudar eller högre makter) till definitionen en tro (på att det inte finns någon eller några gudar eller högre makter).

6 kommentarer:

Anonym sa...

tänka fritt är bra tänka rätt e större :)

Sierra sa...

Alla ateister jag känner + undertecknad bekänner oss till den senare formen av ateism, dvs vi saknar tro. Alltså ingen aktiv gudsfönekelse, vilket jag tror är en osund inställning.

Camilla Grepe sa...

Finns det gudar?
Jag har faktiskt ingen aning. Finns de, så har jag då aldrig haft något problem med dem.
Det är deras tillbedjare på jorden som jag har problem med. De låter mig inte vara ifred, utan knackar på min dörr titt som tätt. Dessutom missionerar de i mina barns skolor. Det skulle vara lugnare om jag slapp alla dessa uttolkare av en eller annan gudomlig vilja. Det är dessutom beklämmande sällan som uttolkarnas åsikter sammanfaller inbördes. Ateister är i det sammanhanget rörande samstämmiga i sin uppfattning.

Anonym sa...

Camilla Grepe själv missionerar själv för sin tro på bl.a kristna ungdomssiter Läs ikon1931.se.

40-taggare som missionerar på kristna ungdomssiter.

Börjar bli rätt tröttsamt att du angriper missionen varenda gång, men verkar drivas av sådan.

Anonym sa...

Jag är ateist, men för min del är det inte fråga om nån "tro", utan en fråga om kunskap. Jag vet att det inte finns nåra gudar och det är väl inget särskilt med det. Det var ju länge sen vi slutade tro på tomtar och troll...

Sierra sa...

Anonym 06:54, och hur i hela friden vet du att det inte finns någon gud/omlig kraft? Gudsförnekelse är inte lika osunt som religion, men det är inte sunt för det.