31 maj 2009

Vineyard och Frälsningsarmén

Dagen och Sändaren skriver om att Hans Sundberg tvingas lämna sin ledartjänst i Vineyard Norden. Skälet till att han slutar är att rörelsen inte är överens med Sundberg om hur ledarskapet ska fungera.

Detta har kommenterats av många bloggare och många har kommeterat bloggarnas blogginlägg.

Barnabasbloggen skriver i stort sett positivt om Vinyardrörelsen. Det han tycker är negativt är organisationsformen.
"En sak som jag dock tror är negativt för Vineyardrörelsen är den internationella organisationsformen som förefaller ganska hierarkisk. Vineyard är en enda internationell organisation där det finns några högsta ledare någonstans. De lokala församlingarna och de nationella organisationerna är inte oberoende och självstyrande. Det tror jag är ett hinder för en missionerande rörelse (samma problem finns t.ex. i Frälsningsarmén), och skiljer Vineyard från andra frikyrkor i Sverige. Nu verkar det ocskå som om det är den internationella organisationen som avsatt Hans Sundberg som ledare för Vineyard Norden. "

Vad jag reagerar på är Barnabasbloggens uttalande om att en hierarkisk organisation är ett hinder för en missionerande rörelse. Varför skulle det vara det? Är det inte en fördel att en organisation kan planera strategiska missionsinsatser och avdela resurser för missionerande i ett område som är öppet?

Barnabasbloggen skriver också att Frälsningsarmén har samma problem. Jag tror inte Frälsningsarmén har något problem med att buntas ihop med Vineyard. Den största Vineyardförsamlingen är till och med sambo med en av Frälsningsarméns församlingar i Stockholm. Eller rättare sagt inneboende. Vineyard hyr in sig och delar gudstjänstlokal med Vasakåren i Stockholm.

Men vad jag reagerar mot är att den hierarkiska, eller episkopala, samfundsorganisationen skulle vara ett problem för missionen. Det har aldrig i historien funnits så många frälsningssoldater som just nu. Den största tillväxten sker i "missionsländer".

Jag tror att systemet både med fristående församlingar och samfundsstyrda församlingar har sina fördelar och sina nackdelar. Ett problem med fristående församlingar är att de kan hamna var som helst, beroende på det lokala ledarskapet, som t.ex. i Knutby. I en hierakisk organisation hade ett oönksat ledarskap bytts ut för länge sedan.

Den ena organisationsformen är inte mer "biblisk" än den andra, men jag tror på principen om accountability (jag skulle önska att det fanns ett bra svenskt ord för det). Det vill säga att varje kristen och varje församling hade någon som man kunde vara ansvarig inför.

peppebaron

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser dock ett klart problem med internationellt styrda organistationer. Ser du inte en risk med viss kulturimperialism, etc? Det bästa är ju samordning men med visst självstyre. Att sen Gud kan använda alla möjliga och omöjliga organisationer är ju en annan sak. Frälsningsarmén kan ju t ex knappast anse nytestamentlig i sin församlingssyn, men Gud använder rörelsen i alla fall. Jag tror inte missionen blir bättre av ett Mission AB styrt av ett Kyrkan AB. Mvh,
Tobias.

rupeba.se sa...

Tobias. Jo visst finns det en risk för kulturimperialism. Men den är inte mindre då det gäller missionärer utsända från fristående församlingar. Alla missionärer bär med sig sin kultur. Sedan kan man fråga sig vad "en nytestamentlig församlingsordning" är för nåt. Pingströrelsen i Sverige har ofta betecknat sig själv som nytestamentlig i sin församlingssyn. Men församlingsstrukturen är i själva verket den svenska föreningsmodellen för folkrörelser. Andra stora pingströresler tillämpar en helt annan församlingsordning som bygger på en fastare samfundsstruktut (t.ex. Assemblies of God). Så jag menar nog att Fräslningsarmén har en lika biblisk församlingssyn som andra samfund. Om det nu finns någon entydig nytestamentlig församlingsordning.

Anonym sa...

Nja, där håller jag nog inte med... Frälsis har generaler och diverse saker som inte har med församling att göra. Dessutom: Vad jag argumenterar emot är inte samfund i sig utan en INTERNATIONELLT styrd organisation där det sitter nån högsta ansvarig nånstans i USA eller liknande. Kulturimperialismen förvärras avsevärt. /Tobias.

Anonym sa...

[url=http://www.kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שירות חדרים אנחנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים כמו כן יש במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]ארוחות רומנטיות[/url] במחירים מפתיעים אשר יוגשו ישירות לחדרכם...

לפרטים נא לפנות לאתר האינטרנט שלנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]