20 maj 2009

Varför talas det så lite om Jesu återkomst?

På väg till Klaipedia i Litauen för att delta i en konferens om Mission Support.
Så fort jag kommer till Arlanda och har kommit igenom säkerhetskontrollen ser jag att jag har en halvtimme på mig innan det är dags att gå ombord på planet. Jag hittar en Internet-automat och sätter mig för att kolla läget. Det är alltid intressant att se trafiken på vår hemsida. Hur många besök har vi haft i dag? Lite förvånad kan jag ju vara att det är så många människor från så många delar av världen som hittar fram till vår hemsida.

Då jag skannar igenom vad som hänt under dagen, fastnar mina ögon på en artikel i Dagen med rubriken: Förkunnelsen om Jesus återkomst har tystnat. Kommer Jesus snart? Den frågan har människor ställt sig i hela kristenhetens historia. Redan de första kristna trodde att han skulle komma under det första århundradet. Desto mer borde vi, med den historiska utvecklingen som bakgrund, vänta Jesus nu.

Jag läser även en kommentar till inlägget: Frågan är viktig ur själavårdande synpunkt och som friskhetstecken. Få frågor är så centralt knuten till hela församlingens liv som detta. Denna fråga “När kommer Jesus åter” skall fungerar som en blåslampa i församlingens själavinnande arbete. När den tystnar, tystnar också många andra följdfrågor.
Jag har frågat mig varför har det blivit såhär.
Ja själv tror jag att detta är ett viktigt tecken på att vi faktiskt är närmare än vi tror. För vi vet, att ju närmare Herrens återkomst vi rör oss, desto mer skall människorna tänka enbart på det dagliga och tycka “det är bra som det är”.


Och jag börjar fundera vidare. Jesu återkomst och den sista tiden är förmodligen det ämne som NT talar mest om. Jesus har några av sina längsta tal om detta, det är huvudämnet i flera av breven och ämnet tas upp i nästan varje bok i NT. Frågan blir då: Varför talar vi så lite i församlingen om det som NT talar så mycket om.

Men helt tyst är det inte. Just innan jag lämnade hemmet skickade Rut med mig en nyutkommen bok med titeln ”The Rapture”, på svenska ”Uppryckelsen”. Boken har getts ut i år av Frälsningsarmén och är skriven av frälsningsofficeren Phil Layton som har flera universitetsexamina i teologi och har specialstuderat ämnet om Jesu återkomst sedan 1988. I inledningen i boken tar Layton upp just frågan om varför det har blivit så tyst om ämnet.

Jag får säkert anledning att återkomma med någon kommentar om boken och i övrigt kommentera Jesu återkomst här på hemsidan. Det måste vara ett angeläget budskap eftersom det har fått så stor plats i Bibeln.

Men, som sagt, det talas lite om ämnet nu för tiden. Senast jag hörde ämnet beröras, om än i skämtsam ton, var pastorn som sa ”Det står i Bibeln att några ska bli upptagna. Om det räcker med att vara upptagen kvalificerar jag mer än väl”

peppebaron

2 kommentarer:

Mikael Walfridsson sa...

Guds frid!
Den boken du tippsar om (uppryckelsen) finns den på svenska eller finns den bara på engelska?

Jag har själv en hemsida med fokus på Jesu snara komma, då jag menar att det är ett angeläget budskap att få ut?

www.jesus-kommer-snart.blogspot.dk

Gud välsigne dig!
Mikael

Peter sa...

Hej Mikael

Boken som jag nämner (i ett tre år gammalt blogginlägg) finns bara på engelska.

Blessings, Peter