24 maj 2009

Söndagen den 24 maj

Ännu en söndagsmorgon. Herrens dag, vilodagen, då vi får vila från det vardagliga och ta tid tillsammans med Gud.

Veckan som gick
Större delen av veckan var jag i Litauen på en konferens för Mission support. Deltagarna kom från länder i Europa som mottar finansiellt stöd från Frälsningsarmén i andra länder.

Frälsningsarméns arbete i Litauen leds av det tyska territoriet. I Litauen har Frälsningsarmén bara en kår och den finns i Klaipeda på västkusten. Västkusten i Lettland och Litauen är en en enda lång sandstrand och förmodligen den bästa stranden i Östersjön.

Under veckan intervjuades på kursen en kvinna som tidigare bott på stadens sopptipp. Kåren i Klaipeda började för flera år sedan en mission på soptippen där det bodde mellan 70 och 150 människor. De levde av mat de kunde hitta i soporna. Ibland kunde de till och med få extrainkomster så att de kunde köpa bröd, genom att sälja saker som andra människor kastat.

Frälsningsarmén körde varje söndagsmorgon in på soptippen med mat som delades ut och de höll även en friluftsgudstjänst på soptippen. I stort sett alla soptippens invånare kom på gudstjänsten. Det var inte mycket annat som hände där.

Vad som förvånade invånarna på soptippen var att Frälsningsarmén fortsatte att komma varje söndag. Flera andra hade gjort tillfälliga insatser på soptippen men snart gett upp.

Kvinnan berättade att de varje söndagsmorgon klockan åtta ställde sig vid grinden till soptippen och väntade på Frälsningsarmén fast de visste att de inte brukade komma förrän framåt halvelvatiden.

Genom sin uthållighet vann Frälsningsarmén förtroende hos dem som bodde på soptippen och kunde hjälpa flera, bland andra den intervjuade kvinnan, till ett ordnat liv. Nu har kommunen stängt soptippen och det går inte längre att bo där.

Idag
Idag är det en lugn söndag för familjen Baronowsky. Den enda tidsbestämda aktiviteten är att Rut och jag ansvarar för gudstjänsten i vår hemförsamling, Frälsningsarmén Nacka. Gudstjänsten börjar klockan 16.00. Välkommen dit. Vägbeskrivning finns under knappen "Frälsningsarmén Nacka", på www.rupeba.se.

Veckan som kommer
Den kommande veckan har Rut och jag undervisning på Officersskolan de flesta dagarna. I övrigt handlar det mycket om att avveckla vårt arbete och boende i Nacka inför den förestående flytten till Riga.

Ha en välignad vecka!

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: