24 maj 2009

Beslut om samgående mellan tre samfund

Jag har tidigare skrivit om det planerade samgåendet mellan Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan: Vart är ekumeniken på väg?
Nu är beslutet tagit i de olika samfunden om att fortsätta på vägen mot ett samgående.

Sändaren skriver:
"Tre tydliga ja till avsiktsförklaringen. Samfundsledarna önskemål uppfylldes när samfundens årskonferenser samtliga beslöt att anta avsiktsförklaringen om att bilda ett nytt gemensamt kyrkosamfund.
- Jag känner som om jag varit med om något heligt. - Det känns väldigt bra. Det är en tydlig bekräftelse att det är rätt. - Jag är djupt rörd.
Det blev svaren när Sändaren bad Karin Wiborn, missionsföreståndare i Baptistsamfundet, Anders Svensson, ekumenisk talesman i metodistkyrkan och Göran Zettergren, missionsföreståndare i Missionskyrkan, att spontant kommentera det faktum att samtliga tre årskonferenser gav grönt ljus till avsiktsförklaringen, och att det skedde med en stor majoritet. Att avsiktsförklaringen skulle få ett ja från Baptistsamfundet och Missionskyrkan var många tämligen övertygade om. Ovissare var det hur det skulle gå i Malmö där metodisterna träffades för sin årskonferens. Sändarens undersökning för ett par veckor sedan visade en stor tveksamhet bland Metodistförsamlingarna om avsiktsförklaringens syfte att bilda en ny kyrka, och från framträdande metodistpastorer har öppen kritik mot förslaget riktats."

Kyrkans tidning skriver:
Det blev tre klara ja till att bilda ett nytt kyrkosamfund. Det står klart sedan Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige vid lunchtid i dag lördag antagit avsiktsförklaringen vid sina respektive årskonferenser.
Jubel. Kjell-Arne Ottoson, Birgitta Carlsson, Börje Wennberg, Aina Stenberg, och Elisabeth Lindgren är jublande glada över beslutet som Missionskyrkan fattat.Foto: Richard Holmberg
Missionskyrkan var först ut att i Immanuelskyrkan i Stockholm rösta i den viktiga frågan. Det blev ett rungande ja bland ombuden. Lika högt ljöd ja-ropen i Norrmalmskyrkan i Stockholm när Baptistsamfundet en knapp timma senare fattade samma beslut. Samtidigt avslutades då en sluten omröstning i Wesleykyrkan på Limhamn. Den visade att Metodistkyrkans ombud med 77 procents majoritet svarat ja.

Dagen skriver:
Tre tydliga ja. Det blev utslaget när Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige på lördagen beslutade att anta den avsiktsförklaring som ska leda till att ett nytt, gemensamt kyrkosamfund bildas.
I Wesleykyrkan i Limhamn utanför Malmö röstade cirka 75 procent av Metodistkyrkans ombud på årskonferensen ja till avsiktsförklaringen.
- Det är ett tydligt ja som visar att vi har arbetat med frågan seriöst. Vi är tacksamma för det som varit och vill nu ta nya grepp för att förverkliga ett nytt gemensamt kyrkosamfund, säger Anders Svensson, ekumeniskt ansvarig i Metodistkyrkan, till Dagen.se.Också på Baptistsamfundets årskonferens i Norrmalmskyrkan i Stockholm blev gensvaret positivt från de 280 ombuden på lördagen.

Läs också i Dagen>>

Inga kommentarer: