4 maj 2009

Forskningen behöver etiska regler

De etiska problemen kring fosterceller för forskning är på intet sätt lösta och får heller ingen lösning i Obamas direktiv, skriver läkarna Tomas Seidal, Christina Doctare och Annika Landgren i Norrköpings Tidningar.

"Bilden som media förmedlat när det gäller stamcellsforskningen i USA har ofta varit vinklad med budskapet att på grund av George W Bush så förekommer ingen forskning i USA inom alla de områden där stamceller är av betydelse. När nu den nya presidenten äntligen öppnat slussportarna kan forskningen åter ta fart. Men det är en förenklad, och till stor del felaktig bild.

Stamcellsforskning har hela tiden pågått på mycket hög nivå i USA. Men stamcellerna som använts har inte haft embryonalt ursprung, utan kommit från vuxna, så kallade adulta stamceller. De har därmed varit tillgängliga utan att konsumtion av mänskliga foster varit nödvändigt. Man har också kunnat använda stamceller som finns i fostervatten.

--------
Den svenska debatten verkar ofta utgå från att det inte behövs någon etisk begränsning för forskning. Forskarna själva ska lämnas att göra dessa bedömningar. Det synsättet är både naivt och historielöst.

De allra flesta forskare behöver, och vill ha, etiska riktlinjer så att forskningen behåller sin legitimitet och inte missbrukas. Det gäller inte minst inom områden där respekten för människovärdet kan hotas. Vi påminns ständigt om behovet av en etisk kompass och referensram inom medicinsk vetenskap och praxis, nu senast i fallet med den prematurfödda flickan på KS."

Tomas Seidal, docent, överläkare; Christina Doctare, läkare, samhällsdebattör; Annika Landgren, allmänläkare artikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet;

Inga kommentarer: