7 nov. 2010

Obama - frälsare eller förförare?

Måndagsreprisen handlar om presidentvalet för två år sedan (Publicerades i november 2008). Det kan vara intressant att jämföra det två år gamla inlägget med tidningsrubrilerna nu i samband med Kongressvalet:
Dagens Nyheter skriver inför Kongressvalet 2010 - "Barack Obama var en Messias för väljarna, fick Nobels fredspris och lovordades för sin begåvning att kommunicera. Nu utmålas han som Hitler, Stalin och djävulen. DN.se har talat med experter om hur kritikstormen påverkat den amerikanska presidentens ledarskap."

Här kommer det två år gamla inlägget:

Nu är det klart! USA har valt en ny president. Men valet av USA:s president får inte bara inrikespolitiska konsekvenser, det berör oss alla. Det berör hela världen.

Bloggvärlden är full av kommentarer om presidentvalet. Förvånansvärt många ser kopplingar mellan antikrist och Obama. Och ännu fler förfasar sig över att någon kan utpeka en annan människa som antikrist.

Antikrist beskrivs i Bibeln som en ny världsledare som kommer fram från ingenstans och räddar världen från ekonomisk kollaps. I den ekonomiska krissituationen som världen befinner sig i ger man då villigt i från sig makten och friheten till en person som man tror har makt att "frälsa" världen.

Många har genom historien utpekats som Antikrist: Kejsar Nero, Påven, Hitler m.fl. Jag tycker att det finns orsak till stor försiktighet då det gäller att peka ut andra människor som demoner eller antikrist. Då det gäller Nero och Hitler så arbetade de själva målmedvetet för att kvalificera till sådana epitet. Men Obama har väl inte gjort så mycket ont ännu? Eller har han det?

Det är väl just det som hos många har väckt farhågor om Obama. Vet vi vem han är? Var kommer han ifrån? Hur har han kunnat komma fram till den position har har från ingenstans på så kort tid? Hur kan han ha så mycket mer pengar än alla andra som han kan satsa på sin presidentkampanj?

Det äv väl just den osäkerheten som fått många att fundera. En bloggare skriver:
"Men vad vet vi om den unge svarte mannen som skall förnya amerikas politik? Inget! Jag fick nyligen ett mail från USA om just detta - alla frågor kring Obamas födelseort, medborgarskap och valkampanjspengar - döljs effektivt av de som inte vill få fram sanningen. Många ser honom som en ny frälsare - andra som antikrist. Själv så vet jag så lite - så det blir bara dumt om jag tycker till..."

Vad vi vet om Obama är att han är en mycket duktig folktalare. Men världen har blivit förförd av folktalare förut....
En mästare i retorik; SvD>>
Obamas tal till folket; SvD>>
Obamamanin på nätet är svår att kopiera>>

Snart börjar allvaret. De stora talens tid är förbi och det blir dags för handling. Då kommer vi förmodligen att kunna ge ett bättre svar på frågan: Vem är han?

DN Svd Dagen

Inga kommentarer: